La professora Anna Almécija parla sobre la prevenció de la violència sexual en grans esdeveniments

Prevenció de la violència sexual en grans esdeveniments

L’advocada i experta en seguretat privada ha escrit un article a la revista Cuadernos de Seguridad del mes de març oferint les claus perquè organitzadors d’esdeveniments massius puguin implementar mesures per prevenir i actuar davant la violència sexual.

20/04/2020

La revista especialitzada Cuadernos de Seguridad ha inclòs en l’edició núm. 351, del mes de  març, un article de la professora Anna Almécija, advocada i criminòloga, directora de seguretat privada i experta en prevenció de riscos en espais d’oci i esports.

L’article parla la implementació de protocols de seguretat contra la violència sexual en esdeveniments massius, que han d’incloure accions concretes per a la prevenció, la detecció de conductes, la intervenció, i l’atenció de les víctimes.

Per a Anna Almécija, un dels factors més importants és la prevenció. És important que es “visibilitzi el compromís” en contra de la violència sexual a través de cartells, vídeos, missatges a les xarxes socials, etc. “Això ajuda a crear un entorn segur per a treballadors i assistents” i actua com a element dissuasiu per al potencial agressor, comenta l’experta.

Un altre element important també és dissenyar un pla de mobilitat específic, que garanteixi una sortida segura per al personal i els assistents. L’experta recorda que aquest tipus d’esdeveniments “són llocs de captació i apropament a persones que poden trobar-se en situació de vulnerabilitat”.

Per a la prevenció d’actes de violència sexual en esdeveniments massius també s’ha d’incloure formació per a tot el personal. “La formació ha de servir per saber detectar una violència sexual, identificar quin tipus de conducta és (delicte, infracció), i si han d’intervenir directament o han d’avisar perquè intervinguin (vigilant de seguretat, responsable de protocol contra les violències sexuals, etc)”.

Quant a la detecció i intervenció, la professora creu que és important rebre una formació “el més completa possible” on es plantegin tots els possibles escenaris “per saber com actuar, qui donarà l’avís, què es dirà, i com s’actuarà si es nega”. 

Davant d’un possible cas de violència sexual, l’advocada i experta destaca que “la primera atenció fins que arriba ajuda especialitzada pot ser determinant” sobre com la víctima experimentarà la situació i les decisions que haurà de prendre (si rebre o no atenció psicològica o mèdica, si denunciar, etc). 

Per últim, Anna Almécija també recomana que aquests tipus d’esdeveniments adoptin mesures com la designació d’un coordinador/a de protocol de seguretat contra violències sexuals per a una primera atenció de qualitat, o que s’instal·lin punts estàtics d’informació i atenció amb professionals especialitzats.

Podeu llegir l’article sencer a través d’aquest enllaç (pàgs 60-62).