La paradoxa del sud d'Europa: Tenim cura dels nostres cors?
Malgrat l'aparent situació benigna de la mortalitat i la incidència d'infart agut de miocardi (IAM) de la nostra regió, la prevalença de factors de risc cardiovascular (FRC) clàssics és molt elevada, en ocasions més que la de països amb taxes d'incidència dues i tres vegades superiors a les nostres. Aquesta situació sorprenent ha conduit a parlar d’una paradoxa del sud d’Europa.
En aquest context, resulta fonamental disposar d'informació sobre l'epidemiologia de la malaltia arterioscleròtica, la situació dels FRC i llur evolució, per optimitzar i justificar amb dades objectives les decisions clíniques en atenció primària, les estratègies de prevenció de les malalties cardiovasculars, la gestió, i l'administració dels recursos sanitaris.
REGICOR (REgistre GIroní del COR) és un projecte clínic-epidemiològic, hospitalari i poblacional que té com a objectiu principal l'estudi de la magnitud de la cardiopatia isquèmica (CI) i dels seus FRC a escala poblacional. L'àmbit d'estudi inclou totes les comarques de la Regió Sanitària amb l'excepció del Ripollès.
Des de l'any 1994 s'estan realitzant quinquennalment estudis transversals de FRC (1995, 2000, 2005) de base poblacional. Tots els estudis es realitzen amb metodologia estandarditzada per a la determinació de la prevalença, distribució i evolució dels FRC.
Exploracions i proves aplicades per a determinar els factors de risc cardiovascular.
S'ha observat una millora entre 1995 i 2005 en el terreny del colesterol (fins i tot en la població no tractada) i de la pressió arterial. Donat que no hi ha hagut cap campanya preventiva específica, cal assumir que la població ha experimentat un interès creixent per la seva salut en el cas del colesterol, i l’atenció primària per la detecció i tractament decidit de la hipertensió.
Lamentablement el consum de tabac ha augmentat molt entre les dones joves en les darreres dècades. El canvi d'hàbits en les dones així com l'increment mantingut de la prevalença d'obesitat en homes es traduirà en un augment en la incidència i mortalitat per IAM. L'alimentació mediterrània – la més adequada per a la prevenció cardiovascular- s'associa a millors perfils d'estils de vida, de pes ideal i FRC. Segurament hi ha terreny des de la Salut Pública per protegir i promoure el consum dels aliments que composen aquest tipus d'alimentació tan arrelat en els nostres costums.
D'altra banda, es fa necessari promoure l'activitat física en els més joves per tal que adoptin l'hàbit aviat, i facilitar que la població en l'edat laboral tingui facilitats per a realitzar activitat física regular.
Futurs estudis transversals faran especial èmfasi en els efectes de la llei antitabac i en el fenomen de la immigració per tal de determinar les dimensions del risc i la magnitud del problema de la CI en aquest subgrup de població, encara prou jove.
Referències
"Tendències en la Prevalença dels Factors de Risc Cardiovascular (1995-2000-2005) al Norest d'Espanya". Grau, Maria; Subirana, Isaac; Elosua, Roberto; Solanas, Pascual; Ramos, Rafel; Masia, Rafel; Cordon, Ferran; Sala, Joan; Juvinya, Dolors; Cerezo, Carlos; Fito, Montserrat; Vila, Joan; Covas, Maria Isabel; Marrugat, Jaume. Regicor Investigators. EUROPEAN JOURNAL OF CARDIOVASCULAR PREVENTION & REHABILITATION, 14 (5): 653-659 OCT 2007.