"La difusió de l'arxivística és un dels reptes més grans que la pròpia disciplina encara ha de treballar"

Iván Rodríguez García va ser un dels alumni del Màster Universitari en Arxivística i Gestió de Documents que va presentar el seu innovador Treball Final de Màster als estudiants, juntament amb els exalumnes de l'especialització en Gestió de Documents Electrònics, Enric Ansó García i Geòrgia Azón Torres, al Laboratori d’Experiències. També hi va participar Claudio Ogass, de la Universitat de Liverpool.
29/11/2024
L’arxivística és un àmbit que evoluciona adaptant-se a les noves tecnologies i avenços, per progressar en la professió. Tot i així, hi ha àrees que cal millorar perquè es palpi aquest avanç. En aquest sentit, Ivan Rodríguez García, que es va graduar l’any passat del Màster, ho té clar: “La difusió de l’arxivística és un dels reptes més grans que la pròpia disciplina encara ha de treballar”. Així ho va expressar el dimarts 26 de novembre a la sisena edició del Laboratori d’Experiències, on va presentar el seu TFM davant dels estudiants de 1r i 2n curs del Màster Universitari en Arxivística i Governança de la Informació, a banda d’altres assistents interessats.
La recerca d'Ivan Rodríguez tracta sobre Un passeig per la Barcelona contemporànea. Modelatge 3D aplicat a la georeferència i a la difusió documental, i s’endinsa en l’anàlisi de la difusió de la disciplina a l’Arxiu Contemporani de Barcelona. Els estudiants van observar com es duia a terme des de la descripció documental fins a la georeferència, amb una proposta de difusió per tal que es pogués aplicar en un futur.
Seguint la mateixa línia d’abraçar l’impacte de la tecnologia als arxius, Geòrgia Azón Torres, alumni del Diploma d'Especialització en Gestió de Documents Electrònics, va mostrar al públic com els documents electrònics tenen valor probatori en el marc judicial, explorant la normativa que els regula i la signatura digital. El seu detallat treball, anomenat El valor probatori dels documents electrònics, tracta aspectes clau com la integritat, autenticitat, fiabilitat i segell del temps, tant des d’una perspectiva normativa com jurisprudencial.
“Volia explicar els usos de la intel·ligència artificial als arxius, tant els punts forts com els dèbils”
Enric Ansó García va decidir enfocar la recerca efectuada durant el Diploma d'Especialització en Gestió de Documents Electrònics en el Potencial d'ús i implementació de la Intel·ligència General Generativa (IAG) en l’administració pública local. Els estudiants participants al 6è Laboratori d’Experiències van entendre com es pot implementar la intel·ligència artificial generativa (IAG) per millorar la gestió administrativa i reduir la càrrega de treball dels empleats públics.
La metodologia consisteix en la configuració de GPTs amb informació normativa i organitzativa específica, i posar-los a prova amb experiments pràctics. S’avalua la utilitat de ChatGPT per guiar el personal gestor en procediments administratius, inventariar expedients, exportar dades, tractar dades personals, modelar fluxos de treball i generar documents administratius.
“Volia explicar els usos de la intel·ligència artificial als arxius, tant els punts forts com els dèbils. Ho veig molt vàlid en el context en el qual estem, i volia apropar la IAG a gent que no l’ha utilitzat mai”, expressava Enric Ansó.
L’esdeveniment també va comptar amb la presència de l’investigador extern Claudio Ogass Bilbao, procedent de Xile i actualment a la Universitat de Liverpool, que va presentar davant dels assistents la ponència Comprender, evaluar y mitigar el impacto del cambio climático en los archivos: la creación de un cuadernillo didáctico del ICA para enfrentar el Antropoceno. Els alumnes van interessar-se per la seva recerca, que consisteix en desenvolupar un pla d'emergència i acció en cas d'inundació en un Arxiu històric, i van demostrar esperit crític, reflexionant sobre les idees del quadern ICA i la seva possible aplicació a diferents territoris.
Si vols saber-ne més, no et perdis aquest VÍDEO.