La deposició de nitrogen en zones rurals catalanes, prop del llindar d'efectes adversos en boscos
El nitrogen (N) és un component fonamental dels organismes vius i un element limitant per a la producció primària de la biosfera. Els homes han alterat el cicle global del N per mitjà de l’emissió de compostos nitrogenats en la combustió de fuels fòssils i en la producció industrial de fertilitzants i la seva subseqüent aplicació agrícola. Aquest N antropogènic, en afegir-se a l’ambient, accelera la taxa de circulació del N de tot el cicle planetari (Vitousek et al., 1997; Galloway et al., 2008). Les transformacions químiques del N en el seu cicle a través del medi ambient porten a una cascada d’efectes entre els quals destaquen l’augment de la formació d’ozó troposfèric, la producció de compostos acidificadors, la generació de gasos d’efecte hivernacle i l’eutrofització dels ecosistemes (Galloway and Cowling, 2002; Gruber and Galloway, 2008). Aquestes modificacions comporten efectes adversos en l’estructura i funció dels ecosistemes, així com també tenen un impacte en la salut humana (Wolfe and Patz, 2002). Tot i que la majoria dels ecosistemes forestals de la zona temperada estan limitats pel N, la deposició crònica d’aquest element pot arribar a superar els nivells que l’ecosistema pot retenir i "així arribar al que s'ha anomenat estat de saturació per N" (Aber, 1992) en el qual les sortides són equivalents a les entrades, i això porta a uns elevats nivells de contaminació dels aqüífers.
Les emissions de N han augmentat a Espanya de manera constant durant els darrers 15 anys. Donat que la precipitació “atrapa” gasos i aerosols de l’atmosfera, aquest augment es veu reflectit en un increment de les concentracions de compostos nitrogenats a l’aigua de pluja. I no obstant, això ha estat molt poc estudiat a casa nostra. En aquest treball adrecem aquest objectiu analitzant les concentracions de N en dades setmanals de pluja des 1995 fins a 2007 en quatre estacions rurals de Catalunya i en una estació de monitoreig a llarg termini que compta amb dades des del 1983. Aquestes estacions cobreixen un ampli rang de condicions ambientals, des dels pre-Pirineus (Sort) fins a la costa (Begur) i des de la Catalunya septentrional (Sort i Begur), passant pel centre (Montseny) fins al sud (La Sènia).
Vam trobar que tant les concentracions a la pluja d’amoni (NH4+) com de nitrat (NO3-) presentaven un clar cicle estacional anual, amb les concentracions més altes a la fi de la primavera i durant l’estiu. Al llarg dels anys, les concentracions de NH4+ van disminuir a totes les estacions excepte a La Sènia, mentre que les concentracions de NO3- van augmentar a totes les estacions. Per interpretar la tendència a l’augment de les concentracions de NO3-, aquestes es van correlacionar amb els seus precursors, les emissions de NO2 a l’estat espanyol i amb alguns indicadors de la contaminació antropogènica local. Es va obtenir que l’augment de Sort i Palautordera estava significativament correlacionat amb indicadors d’activitat antropogènica local, com el nombre d’habitants o la superfície de sòl industrial.
La deposició de N en la precipitació (deposició humida) varià espacialment entre 4.2 - 6.7 kg ha-1any-1, però quan es van afegir les estimes de deposició seca, es va obtenir una deposició total de 10-20 kg ha-1any-1. Taxes de deposició semblants han estat citades com a valors-llindar en els que es poden començar a detectar efectes adversos en ecosistemes Mediterranis, per exemple, en aquest tipus d’ecosistemes a Califòrnia on han estat molt ben estudiats.
Fig. 1.- Model observat (punts oberts), model ajustat (línia negra) i tendència en el temps (línia discontínua) per a les concentracions logarítmiques (microequivalent/litre) de NH4+, NO3-, SO42- i la relació NO3-/SO42- en La Castanya (el Montseny). Període de 1983-2000. Tendència decreixent significativa per al SO42- i tendència cada vegada major de NO3- i NO3-/SO42-.
Aber, J. D., 1992. Nitrogen cycling and nitrogen saturation in temperate forest ecosystems. Trends in Ecology and Evolution 7, 220-223.
Galloway, J.N., Cowling, E.B., 2002. Reactive nitrogen and the world: 200 years of change. Ambio 31, 64-71.
Galloway, J.N., Townsend, A.R., Erisman, J.W., Bekunda, M., Cai, Z., Freney, J.R., Martinelli, L.A., Seitzinger, S.P., Sutton, M.A., 2008. Transformation of the nitrogen cycle: recent trends, questions, and potential solutions. Science 320,889-892.
Gruber, N., Galloway, J.N., 2008. An Earth-system perspective of the global nitrogen cycle. Nature 451, 293-296.
Vitousek, P.M., Aber, J.D., Howarth, R.W., Likens, G.E., Matson, P.A., Schindler, D.W., Schlesinger, W.H., Tilman, D.G., 1997. Human alteration of the global nitrogen cycle: sources and consequences. Ecological Applications 7, 737-750.
Wolfe, AH, Patz, JA. 2002. Reactive nitrogen and human health: acute and long-term implications. Ambio 31, 120–125.
Referències
"Analysis of Decadal Time Series in Wet N Concentrations at Five Rural Sites in NE Spain" Avila, Anna; Molowny-Horas, Roberto; Gimeno, Benjamin S.; Peñuelas, Josep. WATER AIR AND SOIL POLLUTION, 207 (1-4): 123-138 MAR 2010.