Jardins als terrats per la inclusió, salut i benestar de col·lectius vulnerables
La jardineria urbana és coneguda per oferir amplis beneficis socials i de salut per als residents. Participar en jardins comunitaris, granges urbanes i en altres tipus de projectes de jardineria a la ciutat ofereix noves oportunitats per a realitzar activitat física així com per crear i enfortir les relacions socials, reduir l'estrès i millorar la salut mental contribuint així al benestar general. Aquests beneficis són especialment evidents en els grups socialment més vulnerables, inclosos els ciutadans amb pocs recursos econòmics, immigrants, persones amb discapacitat, nens o persones grans.
Al llarg de l'any 2018, els investigadors de l'BCNUEJ de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) coordinaran i realitzaran un estudi d'investigació amb l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) per l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona (IMPD), amb l'objectiu d'avaluar els beneficis i oportunitats del programa municipal de jardins als terrats per a persones amb discapacitat a la ciutat de Barcelona. Aquest projecte també compta amb el suport tècnic de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
L'ICTA-UAB avaluarà els impactes del projecte en els participants, tenint en compte la inclusió, la salut i el benestar a través d'enquestes i entrevistes a agricultors, famílies i treballadors socials. El nostre objectiu és comprendre els beneficis que obtenen els participants d'estar en contacte regular amb la naturalesa urbana i la jardineria, participar en diferents etapes de producció d'aliments, desenvolupar noves relacions entre si i amb la comunitat de veïns de treballadors i residents municipals, construint llaços en el veïnat, i de la seva participació en aquestes noves oportunitats socials i d'aprenentatge.
L'estudi també ajudarà a avaluar la possibilitat d'estendre i replicar els dos jardins pilot que la ciutat té actualment en marxa en els Districtes de l'Eixample (Carrer València, 344) i Sants (Carrer Creu Coberta, 104) a nous espais a la ciutat. En termes més generals, aquest projecte promou l'interès del BCNUEJ de l'ICTA-UAB en projectes socials que poden brindar benestar a grups socialment vulnerables a la ciutat, alhora que oferir diversos beneficis ecològics i serveis ecosistèmics a la ciutat.
Referències
BCNUEJ: Rooftop gardens
Projecte de "l'hort al terrat"