Gats assilvestrats a Mallorca: un important reservori de toxoplasmosi
Aquest estudi es va portar a terme a Mallorca amb participació de veterinaris del servei de Sanitat i Control de Fauna (Conselleria de Medi Ambient, Govern dels Illes Balears- Fundació Natura Parc), i de la UAB i del CRESA, a Barcelona. Es va determinar la taxa d'anticossos enfront de Toxoplasma gondii i Neospora caninum en sèrum de 59 gats assilvestrats (Felis silvestris catus) capturats amb gàbia-parany a Mallorca.
Els fèlids són importants en la epidemiología de Toxoplasma gondii perquè són els únics reservoris que poden excretar ooquistes resistents en el medi ambient, i hi ha poca informació sobre infeccions en gats en llibertat perquè són difícils de capturar. Aquests gats no tenen amo, i no són sotmesos a cap campanya sanitària.
Dels 59 gats, 50 (84.7%) van presentar evidències de contacte amb T. gondii, la majoria amb títols alts de MAT (>1:500 en 45 gats), sent la seroprevalença major en adults (95%) que en juvenils (<6 mesos; 40%). La seroprevalença enfront de N. caninum, analitzat mitjançant cELISA (VMRD) i confirmat per IFA va ser baixa (6.8%, 4 de 59). La prevalença enfront de T. gondii és una de les més grans observades en el món, i la més alta detectada a Europa fins al moment. Aquesta troballa té importants implicacions de salut pública perquè els gats seropositius haurien excretat ooquistes al mitjà.
Referències
"Seroprevalence of Toxoplasma gondii and Neospora caninum in feral cats (Felis silvestris catus) in Majorca, Balearic Islands, Spain". Millán, J; Cabezón, O; Pabón, M; Almería, S. Veterinary Parasitology 165:323-326.