Entrevista al professor Joaquín Rodríguez al programa 'Punto de Fuga' de Cadena SER

Entrevista a Joaquín Rodríguez, a la foto amb el cartell de la campanya

Com a coordinador de la campanya Stop Killer Robots a l’estat espanyol, Joaquín Rodríguez va explicar el passat 17 d’abril què són els sistemes d’armament autònom i perquè és urgent arribar a un tractat internacional per a la seva prohibició.

23/04/2021

Joaquín Rodríguez, professor de l’Escola i expert en pau i seguretat i anàlisi del risc, va ser entrevistat el passat 17 d’abril al programa “Punto de Fuga” de Cadena SER

El docent és el coordinador espanyol de la campanya Stop Killer Robots, que demana la prohibició de forma preventiva de les armes totalment autònomes a través d’un tractat internacional vinculant. Joaquín Rodríguez va explicar durant el programa que la introducció d’aquests prototips és, segons alguns autors, “la quarta revolució de la guerra”. 

Aquests sistemes d’armament utilitzen de manera extensiva la intel·ligència artificial per “portar a terme fases crítiques de la vida de l'arma, com podria ser la selecció d'objectius o inclús la seva eliminació d'una manera autònoma, és a dir, sense control humà significatiu”, comentava Rodríguez. 

Segons l’expert, les grans potències armamentístiques com els Estats Units, el Regne Unit, Corea del Sud, Rússia, Israel o la República Popular de la Xina tindrien les “capacitacions i tecnologies més desenvolupades per posar en marxa aquest tipus de sistemes”, avui parcialment presents en sistemes com el Phalanx de la marina estatunidenca o els Eurofighter.

Sobre l'Estat espanyol, el docent va destacar que s'està treballant amb drons armats i "hi ha certs dubtes sobre alguns projectes" que s'està portant a terme en algunes companyies. Així i tot, per a Rodríguez està clar que Espanya, que segons el Stockholm International Peace Research Institute és la setena potència mundial en exportació d'armes, "som productors i un exportador" d'aquest tipus d'armament, com ara els coneguts com a "sistema d'eixams de drons". 

“Ara mateix estem a la vora de la materialització d'aquest tipus de sistemes, per això és molt important establir uns marcs legals i vinculants per a la seva prohibició. No hauríem de permetre que passi com amb altres armes, que hàgim de tenir milers de morts per  prohibir-les”, sentenciava Joaquín Rodríguez. 

El professor també va comentar que hi ha un cert percentage d'error segur en l'aplicació d'aquests sistemes. “A part dels biaixos de gènere, els biaixos de raça, propis de la intel·ligència artificial que no deixa de ser una tecnologia en la seva major part desenvolupada per homes blancs”, va afegir. 

El programa ha entrevistat també a altres experts, com Pere Brunet, doctor i catedràtic jubilat de la Universitat Politècnica de Catalunya, o Fernando Cocho, analista d'intel·ligència i riscs a la seguretat nacional.

Escolta el programa sencer: "Killer Robots", las máquinas de matar autónomas ya están aquí" de Cadena SER