• Portada
11/2009

Els ungulats pirenencs es lliuren de la malaltia de l'isard

Pestivirus als remugants dels Pirineus

Fa uns anys, va sorgir una nova infecció anomenada "Malaltia de la Frontera", que afectava als isards dels Pirineus. Aquesta malaltia estava associada a un pestivirus, el quals afecta només als mamífers, especialment als bòvids i als porcs. Es va tèmer que els isards infectats puguessin encomenar la malaltia a la resta d'ungulats domèstics i salvatges, amb qui comparteixen hàbitat. Els resultats de les investigacions serològiques i virològiques realitzades als isards i als seus veïns: muflons, cèrvols, ovelles, vaques, cabres... indicarien que la malaltia que pateixen els isards, no estaria infectant als altres ungulats de la zona.

L’any 2001 es va descriure a l'isard (Rupicapra pyrenaica) del Pirineu català un brot d'una nova malaltia, associat a un Pestivirus (Virus de la Malaltia de la Frontera o "Border Disease Virus" en anglès). Després de la realització de nombrosos estudis serològics, virològics i epidemiològics en les poblacions d'isards afectades, es va realitzar un estudi de les altres espècies d'ungulats domèstics i salvatges que comparteixen l'hàbitat amb l'isard en aquesta part dels Pirineus. Per portar a terme aquest estudi, es van obtenir mostres sanguínies i de melsa de 57 muflons, 15 cérvols, 21 cabirols, 3 daines, 55 ovelles, 32 vaques i 68 cabres.

Mitjançant un test ELISA per detecció d’anticossos, es van obtenir resultats negatius en tots els cérvols, cabirols i daines, i es va obtenir un resultat positiu en 5 cabres i resultats dubtosos en 2 muflons. Es va realitzar un test comparatiu de neutralització vírica en els 2 muflons dubtosos, en 3 de les 5 cabres seropositives, en les 55 ovelles i en les 32 vaques. Per portar aquest test a terme, es van utilitzar 6 soques de pestivirus, la majoria d'elles soques de referència: la soca NADL del Virus de la Diarrea Vírica Bovina-1 (VDVB-1), una soca atípica del Virus de la Diarrea Vírica Bovina-2 (VDVB-2), les soques España 97, Moredun i 137/4 del Virus de la Malaltia de la Frontera o "Border Disease Virus" (BDV) i la soca del Virus de la Malaltia de la Frontera aïllada per nosaltres a partir dels isards malalts que hem estudiat. Es van obtenir resultats positius en un dels dos muflons, dues de les tres cabres domèstiques, en el 69% de les ovelles i en el 78% de les vaques.

La realització d'estudis virològics posteriors mitjançant un test ELISA per detecció del virus, van donar un resultat negatiu en 21 cabres domèstiques i 39 muflons, mentre que es va obtenir un resultat dubtós en un mufló. Per tal de descartar amb més seguretat la presència del Pestivirus, es va realitzar un test de reacció en cadena de la polimerasa (PCR) en 12 cabres domèstiques i en el mufló amb resultat dubtós, amb un resultat negatiu en tots els animals. Aquests resultats indiquen que és poc probable que el virus de la Malaltia de la Frontera que afecta als isards estigui infectant altres espècies d'ungulats salvatges i domèstics de la zona.

Ignasi Marco

Referències

"Serologic and virologic investigations into pestivirus infection in wild and domestic ruminants in the Pyrenees (NE Spain)". Marco, I; Rosell, R; Cabezon, O; Beneria, M; Mentaberre, G; Casas, E; Hurtado, A; Lopez-Olvera, JR; Lavin, S. RESEARCH IN VETERINARY SCIENCE, 87 (1): 149-153 AUG 2009.

 
View low-bandwidth version