El professor Joaquín Rodríguez intervé en un article d’El País sobre armes letals autònomes

Joaquín Rodríguez en una aula

La peça, publicada també al diari argentí La Nación, aborda l’estat de la qüestió dels killers robots i la necessitat d’una regulació internacional. L’expert en seguretat i noves tecnologies ha estat present en les últimes converses de la Convenció d’Armes Convencionals de la ONU per regular-les però es manté “escèptic”.

15/10/2020

Joaquín Rodríguez, docent de l’Escola i expert en seguretat i noves tecnologies, ha intervingut en un article d’El País -també publicat a La Nación-, d’aquest mes d’octubre.

L’article, signat per Montse Hidalgo, fa un repàs de la problemàtica al voltant dels sistemes d’armes letals autònomes (LAWS, per les seves sigles en anglès) i perquè s’hauria d’arribar a un acord internacional que controli el desenvolupament d’aquestes armes, amb capacitat de matar sense intervenció humana. 

El professor, que forma part del col·lectiu d’experts International Commitee for Robot Arms Control, és un dels coordinadors estatals de la campanya Stop Killer Robots: “Portem un any en situació d’embús”, comenta. Els experts porten més de 6 anys reunint-se i debatent per trobar un marc de regulació per aquestes armes. A la última Convenció d’Armes Convencionals de l’ONU amb experts governamentals, celebrada el 18 de setembre, es van reprendre les converses “sense resultats tangibles”.

“La UE ha emès diferents resolucions demanant als estats que s’involucrin en la negociació. Després tot acaba quedant relativament en paper mullat”, explica Rodríguez a l’article. La pressió geopolítica i el desinterès per part de les principals potències miliars fan cada cop més possible la presència d’Intel·ligència Artificial i el Machine Learning a les guerres del futur.

Sense una regulació específica, aquest tipus d’armament es regeix pel què estableix el Dret Internacional Humanitari (DIH). El problema, assenyalen els experts, és que les lleis actuals “fracassen a l’hora d’establir un rendiment de comptes per a crims comesos amb sistemes automatitzats”, tal com explica a l’article l’investigador Bryan McMahon.

Al novembre es portarà a terme una nova reunió de la Convenció d’Armes Convencionals de l’ONU, però el professor Joaquín Rodríguez es mostra “escèptic”. La complexitat de la situació fa veure més viable una negociació fora de l’ONU. “Els recursos que s’estan gestionant són altíssims. Pensar que tots els països estan disposats a congelar els actius que han posat en recerca armamentística és poc realista”, sentencia.

Podeu llegir l’article sencer a “Retina” d’El País o al diari argentí La Nación.