Descrites nou noves espècies d'insectes
Els Coletinia son uns insectes petits (la majoria d’espècies no arriben als 10 mm de longitud), que viuen a coves i, per això, normalment estan poc pigmentats, essent alguns quasi transparents i cecs. També podem dir que, encara que pertanyent a un altra família, son del mateix grup (Ordre Zygentoma) que els peixets de plata, tant comuns a les nostres cases, banys i biblioteques.
Les característiques esmentades, mida petita, fragilitat i hàbitat tan peculiar fa que no sigui fàcil el seu estudi. La troballa de nombroses mostres del gènere Coletinia a coves de la conca mediterrània des de Tarragona fins a Cadis ha permès als autors la revisió del gènere a la Península Ibèrica, de on se’n coneixien només 4 espècies.
En el treball s’expliquen las característiques del gènere i s’inclou un quadre amb la llista de les espècies conegudes a tot el mon (12 en total) amb la seva distribució geogràfica. Com a resultat d'aquesta revisió, es descriuen nou noves espècies: C. herculea n. sp., endèmica de Cadis; C. vergitana n. sp. procedent de la serra de Gádor a Almeria; C. calaforrai n. sp. del carst de guixos d'Almeria; C. intermedia n. sp., de coves de Múrcia i Alacant; C. diania n. sp., trobada al nord de la província d'Alacant; C. longitibia n. sp. i C. tessella n. sp., ambdues troglobies de València; C. redetecta n. sp., de coves de Castelló, i finalment C. hernandoi n. sp., endèmica de Tarragona.
A més, C. maggii (Grassi, 1887) es cita per primera vegada a la Península Ibèrica, i també s'aporten noves dades sobre C. mendesi, C. tinauti i C. capolongoi que amplien la seva distribució geogràfica i s'afegeix la informació disponible sobre els seus caràcters anatòmics i biologia.
Aquests resultats incrementen el nombre d'espècies conegudes d'aquest gènere fins a 14 en l'àrea ibèrica i fins a 21 a nivell mundial. Les noves espècies es descriuen i comparen amb les prèviament conegudes i més estretament relacionades del gènere. Es discuteixen els caràcters amb major interès taxonòmic, utilitzant estudis tant de microscòpia òptica com de microscopi electrònic de rastreig. Es proporciona també una clau per a la identificació de les Coletinia ibèriques i un mapa amb la seva distribució.
Universidad de Córdoba
Alberto Sendra
Universidad de Alcalá
Sergio Montagud
Museu Valencià d'Història Natural
Pablo Barranco
Universidad de Almería
Carmen Bach
Referències
Molero, Rafael; Bach, Carmen; Sendra, Alberto; Montagud, Sergio; Barranco, Pablo; Gaju, Miquel. "Revision of the genus Coletinia (Zygentoma: Nicoletiidae) in the Iberian Peninsula, with descriptions of nine new species" Zootaxa 3615 (1): 1–60 (15 Feb. 2013).