Degana de les Lletres Catalanes, professora degana de la Facultat

fotografia Teresa Juvé

L’escriptora i pedagoga Teresa Juvé fa cents anys. Juvé, degana dels escriptors en llengua catalana, va ser professora de literatura occitana de la UAB.

11/02/2021

Teresa Juvé va formar part del claustre de professors de la Facultat de Filosofia i Lletres  en els primers anys de la seva història i va donar classes al Col·legi Universitari de Girona. Va entrar com a professora a la UAB l’any 1970, juntament amb el seu espòs, Josep Pallach, pedagog i referent polític del socialisme entre els anys 1974 i 1977, quan va morir jove. Juvé, de mare madrilenya, havia estudiat a la Institución Libre de Enseñanza i, a Barcelona, a l’Institut Escola Ausiàs March de la Generalitat, on va tenir de professors Jaume Vicens Vives i Carme Serrallonga.

Amb 18 anys es va exiliar a França durant trenta anys, on es va comprometre amb la resistència durant la Segona Guerra Mundial. Amb una especialització universitària en literatura occitana i literatura comparada, va tornar a Catalunya l’any 1970 amb el seu espòs, que l’havia empès a presentar-se al Premi Nadal de 1963, on quedà finalista amb la seva primera novel·la “La charca en la Ciudad”.

Pallach, com a professor d’història de l’educació a la Facultat de Filosofia i Lletres i a l’Escola de mestres de Sant Cugat, i Juvé a l’Escola d’Idiomes de la UAB i al Departament de Francès, van formar part de la generació il·lustre de professors i professores que van emprendre l’aventura de teixir la nostra facultat amb un vímet flexible que ens ancorava al passat que alguns havien intentat fer oblidar a les generacions joves: Lluch, Carbonell, Valentí Fiol, Ainaud de Lasarte, Noy, Font, Fullat, Fontana.

Juvé ha publicat una quinzena de novel·les històriques en clau detectivesca i ha rebut diferents distincions i premis, entre el quals la Creu de Sant Jordi (2010), el Memorial Francesc Macià (2018), el Ramón Fuster (2018).