Cinc estudiants i una professora de la FTI fan un BIP a Romania

Alumnes i professora a una plaça

Cinc estudiants i una professora del GTI se'n van a Romania amb el primer BIP (Blended Intensive Programme) en el qual participa la FTI.

28/03/2025

Un BIP (Blended Intensive Programme) és un tipus de mobilitat Erasmus en la qual professorat i alumnat poden passar una setmana en una universitat estrangera participant en activitats de docència i culturals. En aquest cas, va ser la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC), a Romania, la que es va encarregar d'organitzar el BIP d'una setmana de durada entre el 10 i el 14 de març de 2025. El títol del BIP era "Developing competences for literary and non-literary translation" i el programa incloïa continguts de traducció de neologia, metàfores o referents culturals, traducció literària, jurídica i de cançons, interculturalitat, control de qualitat, etc.

La professora de la FTI Patricia Rodríguez-Inés, investigadora principal del grup FORTI, va ser convidada per l'organització per a donar la conferència inaugural, que va versar sobre la situació actual de la formació en traducció i interpretació amb especial referència a l'impacte de la IA. També es van presentar els resultats del projecte EFFORT, del nostre departament, que busca establir un marc europeu de referència per a la traducció (similar al MECR, per a les llengües).

Les cinc estudiants de la FTI que han pogut gaudir d'aquest BIP han quedat molt satisfetes amb l'experiència. Concretament, la Nuria Álvarez Martínez, que a més estudia romanès com a llengua D, diu que aquesta experiència ha estat inoblidable i li ha permès créixer personalment. Segons ella, ha estat una oportunitat única per a conèixer diverses cultures, noves perspectives i persones que han deixat una petjada inesborrable en la seva vida.

L'Alina Dzhioeva, d'origen rus, diu que, encara que era la primera vegada que estava a Romania, hi havia moltes coses que li resultaven familiars. "He detectat bastantes similituds amb el meu país d'origen, però el que més em va marcar va ser la celebració del Mărțișor, que em recorda al Dia Internacional de la Dona (8 de març) a Rússia. Totes dues celebracions estan associades amb la renovació, la feminitat i el començament de la primavera. En totes dues ocasions s'honra a les dones, és tradicional regalar tulipes o qualsevol altre tipus de flors, i persisteix una connexió especial amb l'arribada de la primavera. No obstant això, l'enfocament a Romania té un caràcter més folklòric; és simbòlic regalar a les dones petits amulets amb una cinta vermella i blanca, nuada o cordada mitjançant un cercle, la qual cosa em sembla molt original i significatiu".

Francesca María Diaconu Moțoc, d'origen romanès però nascuda a Espanya i estudiant de romanès com a llengua D, diu que gràcies a aquesta experiència ha pogut ampliar la seva perspectiva sobre les sortides professionals del GTI. A més de participar en un valuós intercanvi cultural i acadèmic, subratlla la qualitat de l'ensenyament rebut i el paper fonamental de les docents en aquesta iniciativa. Després de gairebé una dècada sense tornar al seu país matern, l'estudiant ha viscut un emotiu retrobament ple de nostàlgia i orgull. L'experiència ha estat encara més especial en poder compartir-la amb un grup de companyes excepcionals, la qual cosa ha fet d'aquest viatge un record inoblidable.

Aina Garrido Martínez diu que "aquesta experiència ha estat una sorpresa molt positiva, ja que no m'havia plantejat mai la possibilitat de participar en un BIP, o visitar Romania, però ha resultat ser una oportunitat increïble. De seguida vam connectar amb els altres estudiants, ja que tots compartíem un mateix interès: la curiositat per aprendre sobre traducció i noves cultures. Encara que l'estada va ser curta, va ser intensa i enriquidora, i ens va permetre escoltar professors de diferents països i disciplines. Sens dubte, ha estat tota una experiència.”

Aleia Jou Vergés diu que gràcies a aquesta experiència ha pogut descobrir una realitat diferent del món de la traducció, explicada per professorat especialista en la matèria. També ha estat una experiència molt enriquidora a nivell cultural i emocional.

És clar que l'estada d'una setmana en Ia ciutat de Iași ha valgut la pena. Ha estat possible gràcies a l'esforç d'organització de moltes persones, inclosos els encarregats d'Intercanvis de la nostra Facultat (PDI i PTGAS) i esperem que se celebrin molts més BIP en els quals pugui participar la FTI.