Article del professor Joan Soler sobre l’activitat arxivística catalana durant el confinament

Arxius accessibles Covid 19

En un article al diari Núvol, el docent ha recordat que l’activitat arxivística i de gestió de documents no s’ha aturat i ha descrit diverses iniciatives de participació ciutadanes al voltant dels arxius que s’estan portant a terme en els àmbits local i internacional.

21/04/2020

El professor Joan Soler ha publicat recentment un article al diari digital Núvol sota el títol “Arxius accessibles en dies de pandèmia global”. 

A l’article, el docent fa un repàs de com els arxius catalans s’han adaptat a la situació del confinament i s’han mobilitzat per “mantenir oberts els seus fons” i seguir difonent el patrimoni documental. Per a Joan Soler, els arxius han sabut encarar aquest nou context “de manera activa i positiva”, i descriu diverses accions que s’estan portant a terme en matèria d’accés a la informació, construcció d’una memòria plural i diversa, i continuïtat del servei.

Com a mesures per incrementar la visibilitat dels arxius, el professor destaca The Archives and Records are accessible, proposta del Consell Internacional d’Arxius, a la qual s’hi han sumat diverses institucions arxivístiques de Catalunya. També posa l’exemple de la campanya #Arxiusacasa de la Xarxa d’Arxius Comarcals i, en l’àmbit local, esmenta la difusió de coneixement per part de l’Arxiu de Terrassa sobre diferents pandèmies que han afectat la ciutat al llarg del temps.

El docent també menciona activitats d’institucions arxivístiques per fer participar a la ciutadania en l’intercanvi de coneixement, ja sigui a través de la reproducció de vídeos històrics amb debats en directe o demanant la descripció de fons fotogràfics. I descriu el recent procés participatiu obert perquè la ciutadania documenti les setmanes de confinament a través del hashtag #ArxivemLaCovid19 i col·labori a “construir una memòria de manera plural i des de tots els punts de vista”, alhora que serveixi com a llegat per “saber com enfrontar-nos a situacions semblants en els propers anys”.

Paral·lelament, l’article també fa referència a l’esforç dels professionals de l’arxivística i la gestió documental per seguir garantint el servei i facilitar el teletreball a les seves organitzacions. Es tracta de “funcions que no ‘llueixen’ però que garanteixen la continuïtat dels negocis i permeten que els sistemes no es col·lapsin”. 

Però l’autor recorda que la falsa percepció que el col·lectiu només fan tasques de conservació i difusió del patrimoni documental ha provocat que molts treballadors no tinguin “les eines necessàries per teletreball”.

Segons Soler, cal seguir posant la tasca d’arxivers i arxiveres en valor, seguir facilitar el seu treball des de casa, i cita recursos com el “Manual bàsic per poder seguir arxivant i fent gestió documental” publicat per l’Associació d’Arxivers i Gestors Documentals de Catalunya (AAC-GD) com un recurs per continuar el treball a distància i amb seguretat.

Joan Soler és director de l’Arxiu de Terrassa i president de l’Associació d’Arxivers i Gestors Documentals de Catalunya (AAC-GD). És professor de l’assignatura “Fonaments de l’arxivística. Diplomàtica dels Documents medievals, moderns i contemporanis” del Màster Oficial en Arxivística i Gestió de Documents.

Consulteu l'article sencer.