• Portada
01/06/2023

«Àrea cultural»: una revisió crítica de l'ús d'aquest concepte i els seus efectes sociopolítics

Il·lustració amb diversitat de persones

Antropòlogues de la UAB han liderat una recerca sobre els processos històrics i acadèmics vinculats a la creació de la noció d’“àrea cultural” i els seus efectes sociopolítics, amb estudis de cas de diferents parts del món, com ara Amèrica, el Magrib o l’Orient Mitjà. Fruit d'aquesta recerca han publicat «Fronteras culturales en un mundo global», una revisió crítica d'aquest tipus de categorització i les seves conseqüències al llarg de la història.

Molts de nosaltres hem fet servir alguna vegada l’expressió “àrea cultural”. Una expressió que des del segle XIX ens evoca un conjunt de pobles amb unes característiques comunes, sovint del camp de la cultura material, però també de formes d’organització social, política, econòmica, o del que anomenem sistema de creences. Molts plans d’estudi i textos antropològics, però també estructures acadèmiques del camp de les ciències socials i les humanitats, així com organitzacions econòmiques i polítiques internacionals, encara avui contenen referències a àrees culturals, com Àfrica Occidental, Sud-est Asiàtic, Melanèsia, Mediterrani, Balcans, Carib, i tants altres, sense fer explícites les implicacions teòriques de l’ús d’aquests termes. Que aquestes agrupacions no responen a realitats estàtiques, ni tant sols a realitats, i que la seva construcció i delimitació no es pot desvincular de projectes intel·lectuals i polítics, ha estat l’objectiu d’un projecte d’investigació I+D del grup de recerca AHCISP (Antropologia i Història de la Construcció d’Identitats Socials i Polítiques), del departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB). El projecte, liderat per M. Clua i M. Ventura, amb el títol «Fronteras Culturales en un Mundo Global», ha estat finançat pel Ministerio de Economía y Competitividad entre 2018 i 2021 (HAR2017-86776-P).

Fruit de la recerca, a finals de 2022 s’ha publicat un llibre amb els resultats, editat per Montserrat Clua, Montserrat Ventura i Josep Lluís Mateo, amb el títol Áreas culturales. Antropología en un mundo de fronteras (Edicions Bellaterra). El llibre recull els resultats de les recerques fets per diferents membres del projecte: investigadors de la UAB, la UB, la UNED a l’Estat espanyol, i col·laboradors destacats d’institucions acadèmiques d’Itàlia, França, Suècia, Argentina, Perú i Canadà, especialistes de l’antropologia, l’arqueologia, la sociologia i la història.

El llibre proposa una revisió crítica sobre aquest procés de construcció d'àrees culturals i els seus efectes a partir d'estudis de cas específics en diferents llocs del planeta. Amèrica, pel seu lloc privilegiat en la construcció de la noció d'àrea cultural, ocupa un espai significatiu a l'obra, que ens permet desentrellar al detall la multiplicitat d'elements als quals l'antropologia i les estructures de poder han recorregut per construir les diferents àrees i establir fronteres sota el paradigma de la cultura. Però el llibre descriu i analitza també els mapes i els imaginaris que aquesta noció ha construït en espais d'interès sociopolític tan diversos com el Magrib, l’Orient mitjà, l'Europa mediterrània o l'Himàlaia. Els estudis de cas recorren relacions colonials i post colonials, imbricacions disciplinàries i interessos geo-estratègics, i espais d'aplicació d'aquestes àrees, que van des de les catalogacions utilitzades als museus a les polítiques d'integració de les poblacions indígenes, ja sigui des d'organismes nacionals o internacionals.

El llibre, destinat a la recerca però també a la docència universitària, està disponible a les biblioteques de la UAB i serà presentat en llibreries i museus els mesos propers.

Montserrat Clua, Montserrat Ventura i Josep Lluís Mateo

Departament d'Antropolgia Social i Cultural

Universitat Autònoma de Barcelona

Referències

Clua, Montserrat, Ventura, Montserrat, Mateo, Josep Lluís (Eds.) 2022 Áreas culturales: antropología en un mundo de fronteras, Barcelona: Bellaterra Edicions.

Grup de recerca AHCISP: https://www.uab.cat/ca/antropologia/ahcisp

 
View low-bandwidth version