Alternatives ecològiques pels antibiòtics als pinsos
La inclusió d'antibiòtics als pinsos dels porcs, pollastres i vaques per millorar el seu rendiment productiu va ser una pràctica generalitzada a tota Europa durant la segona meitat del segle XX i encara és una pràctica habitual a gran part del mon. Tanmateix, la sobre utilització d'antibiòtics a la producció animal, i en molts altres àmbits, va aixecar als anys 90, l'alarma sobre la possibilitat de la aparició de bactèries altament resistents als antibiòtics. Per aquest motiu la UE va prohibir totalment aquest us sistemàtic d'antibiòtics als pinsos dels animals al 2006.
Molt abans de que la prohibició fos efectiva, el grup de Nutrició Animal de la Facultat de Veterinària va començar a estudiar gran quantitat d’alternatives a aquests antibiòtics per mantenir els animals sans i en bons nivells de producció, sense risc per les persones. Una de les opcions més clares per substituir els antibiòtics eren els extractes de plantes que, de fet, ja s’utilitzen en altres àmbits amb bons resultats.
En una sèrie d'articles publicats al "Journal of Animal Science" en els darrers cinc anys el nostre grup ha descrit una sèrie de mecanismes pels quals compostos provinents de l'orenga, la canyella o els chilis, podrien ser útils per a substituir els antibiòtics als pinsos dels porcs. Aquests compostos han demostrat ser efectius per a modificar les poblacions bacterianes intestinals, el trànsit intestinal, i finalment millorar en alguns casos la salut i supervivència de l'animal. Tanmateix, els resultats obtinguts amb els extractes de plantes encara disten dels obtinguts amb antibiòtics sobretot perquè els extractes de plantes semblen no ésser efectius en determinades situacions. Un dels interessos del grup és entendre el perquè d'aquestes diferencies en la efectivitat del extractes de plantes comparats amb els antibiòtics.
En l'últim article del grup, publicat el passat mes de maig, es descriu com els efectes dels extractes de plantes poden dependre d'altres nutrients de la dieta dels animals. En aquest cas, el nivell de proteïna del pinso del porcs és un factor important a tenir en compte. Alts nivells de proteïna anaven associats a un major efecte dels extractes de plantes.
Referències
"Dietary protein modifies effect of plant extracts in the intestinal ecosystem of the pig at weaning". Manzanilla, E. G.; Perez, J. F.; Martin, M.; Blandon, J. C.; Baucells, F.; Kamel, C.; Gasa, J. JOURNAL OF ANIMAL SCIENCE, 87 (6): 2029-2037 JUN 2009.