Tria on publicar
És molt important escollir bé a quina revista voleu publicar el vostre treball. La característica essencial que han de complir les revistes científiques és que realitzin procesos d'avaluació. Haureu de tenir en compte aquest i d'altres criteris (importància dins l'àmbit temàtic, informació sobre el consell editor i la revisió per experts, bases de dades on s'indexa, etc.) per a la vostra tria. Us poden ajudar els diferents recursos que hi ha al vostre abast:
Recursos d'interès
- Think. Check. Submit: iniciativa per ajudar els investigadors a identificar revistes de confiança on publicar, promoure la integritat i crear confiança en la recerca i les publicacions de qualitat.
- Edanz Journal Selector: permet buscar revistes per diferents criteris i n’ofereix informació d’interès de cada títol: indicadors bibliomètrics de Web of Science i Scopus, preus APC, llicències CC, embargament, etc.
- Quality Open Access Market: mostra les valoracions fetes pels investigadors sobre el servei que han rebut per part de les revistes.
- JANE, Journal/Author Name Estimator: amb l’opció Find journals permet cercar per títol i/o resum del document i recupera títols de revistes incloses a PubMed que publiquen articles similars.
- DOAJ (Directory of Open Access Journals): directori que indexa i dóna accés a revistes d’alta qualitat amb revisió d’experts i d’accés obert. Tots els títols inclosos han de passar un procés d’avaluació rigorós.
- Web of Science: plataforma de subscripció que inclou la base de dades Journal Citation Reports (JCR), que permet cercar revistes de les diferents disciplines en accés obert i amb Factor d’Impacte a través del filtre "Open Access".
- Scopus: base de dades de subscripció que ofereix l’opció Sources, que permet cercar, dins de les diferents disciplines, quines revistes amb indicador CiteScore són d’accés obert amb el filtre "Display only open access journals".
- Typeset: eina online que permet donar format seguint les recomanacions de moltes de les revistes internacionals. També ofereix guies dels estils de citació, articles breus on parlen de com fer un bon resum o cover letters, com detectar editorials depredadores, com triar la revista més adequada on publicar, perquè es rebutgen els articles, etc. Aquest recurs té també una versió de pagament.
Eines d'editorials per triar revistes
Són eines especifiques que preparen les editorials dins les seves plataformes web per ajudar els investigadors. Normalment consisteixen en posar títol i resum d'un article per localitzar les revistes més idònies on poden publicar:
- Elsevier journal finder
- Springer Nature journal suggester
- Web of Science master journal list - Match manuscript: permet cercar en revistes incloses a la seva base de dades. Cal registrar-se prèviament (gratuït).
- Wiley
Revistes depredadores
Les revistes depredadores són aquelles que publiquen articles d’investigació sense aplicar els estàndards de qualitat com la revisió d'experts. Aquests són alguns indicadors clau per a poder diferenciar-les:
- Correu brossa: les editorials depredadores bombardegen els científics amb correus en anglès on els conviden a publicar.
- Títols incongruents: la majoria de revistes inclouen en els seus títols paraules com "americana", "britànica", "europea" o "sueca", però en realitat són d'altres països. Sovint, el títol és massa llarg i conté paraules com “Global”, “World,” “International”, “American,” “British,” i “Canadian”.
- Tarifes obscures: no és fàcil saber quant i com cal pagar. Els preus van dels 50 als 1500 $.
- Consells editorials sospitosos: no ofereixen informació sobre els membres dels seus consells editorials o bé mostren els noms duplicats del consell editorial d’alguna altra revista.
- Sense rastre a bases de dades: l'editorial afirma a la web que les seves revistes estan indexades en moltes bases de dades de prestigi, però no és així.
- La pàgina web de la revista podria ser una rèplica d’alguna revista coneguda: té una aspecte poc professional amb errors ortogràfics i gramaticals.
- El percentatge de publicacions no s’especifica o és difícil de localitzar.
- Indexació i factor d’impacte: la revista no segueix els estàndards del International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), la World Association of Medical Editors (WAME) i el Committee on Publication Ethics (COPE).
- La revista no és d’accés obert, ja que demana la transferència dels drets d’autor.
Més informació
- Guia de la Biblioteca de la Universidad de Sevilla
- Guies de la Biblioteca de la Universidad de Cantabria: ¿dónde publicar un artículo? i ¿en qué revistas publicar?
- Guia de la Biblioteca de la Universitat Oberta de Catalunya
- Lluís Codina: explicació sobre les revistes depredadores, què són i com es poden reconèixer