Investigaciones para aprender: Jornadas para el alumnado de Secundaria

Lupa que analitza empremta digital

¿Eres estudiante de Bachillerato y quieres conocer de cerca en qué hacemos investigación en Humanidades; Ciencia, Tecnología y Humanidades; Ciencias de la Antigüedad o Filología Francesa? ¡Ven y te lo explicamos en directo los días 26 y 28 de abril! 

05/04/2022

En col·laboració amb l’Institut de Ciències de l’Educació, la Facultat de Filosofia i Lletres ha organitzat dues sessions destinades a professorat i alumnat d’Ensenyament Secundari.  

Dimarts, 26 d’abril de 2022 (UAB, Facultat de Filosofia i Lletres, Auditori) el dedicarem a conèixer de més a prop per a què poden servir les Humanitats i la seva relació amb les Ciències ! 

Programa: 

9:45h a 10:00h Recepció 

10:00h a 10:15h Presentació dels estudis de la Facultat 

10:15h a 11:15h Conferència a càrrec de Xavier Roqué: EINSTEIN A PORT AVENTURA Si només hagués estudiat Física, Albert Einstein mai no hauria descobert la teoria de la relativitat. També li agradava la literatura de ciència ficció, la filosofia i el cinema. Einstein va combinar de manera creativa idees molt diferents i va imaginar situacions increïbles: Com ens sentiríem a l’espai interestel·lar? Què sentim en caure lliurement? Avui la tecnologia ens permet experimentar algunes d'aquestes situacions, des dels vols de Zero G a l’Hurakan Condor. Amb l'ajut de la nostra intuïció i de YouTube podem seguir el camí d'Einstein cap a la relativitat, una teoria que, com va confessar al seu millor amic, "en el fons és molt senzilla”.  

11:15h a 11:45h Descans 

11:45h a 12:45 h Conferència a càrrec de Maria Garganté: DIVERSITAT(S): UNA APROXIMACIÓ DES DE LES HUMANITATS 

L'objectiu de la xerrada és veure com des de les Humanitats podem abordar el concepte de "diversitat" en un món global des de múltiples aspectes: diversitat de gènere, diversitat corporal, diversitat funcional, diversitat psicosocial o diversitat ètnica/cultural. Com s'ha expressat al llarg del temps aquesta diversitat? Quina mirada hi hem projectat? En definitiva, com en un món que sovint es vol homogeni, les diversitats de tot tipus han trobat escletxes per fer-se visibles i reivindicar la seva existència.  

Dijous, 28 d’abril de 2022 ens acostarem al món clàssic a través de les eines d’interpretació que ens aporten els estudis en Ciències de l’Antiguitat i a la figura de Molière de la mà d’una especialista en Filologia Francesa.  

Programa: 

 9:45h a 10:00 h Recepció 

10:00h a 10:15 h Presentació dels estudis de la Facultat 

10:15h a 11:15h Conferència a càrrec de Joan Carbonell: L’EXPLOSIÓ VOLCÀNICA MORTAL DE L’ANY 79 DC 

El mes d’octubre de l’any 79 el Vesuvi va explotar i en 24 hores va acabar amb la vida de milers de persones. Gràcies a aquest desastre coneixem millor l’antiguitat romana (la història, les restes materials, la llengua, la vida quotidiana). Una desgràcia aprofitada.   11:15h a 11:45 h  Descans 

11:45h a 12:45 h Conferència a càrrec d’Anna Corral: MOLIÈRE IRREVERENT: DE LA JOIA EN EL TEATRE  

Pocs són els dramaturgs que puguin expressar de manera més gloriosa el gaudi en l’art i en el teatre com Jean-Baptiste Poquelin, més conegut com a Molière. Les imatges bucòliques de la seva troupe recorrent diferents regions de França i la posterior llarga presència a la cort de Lluís XIV, fan d’ell, si més no, un personatge palpitant. Però Molière és també un autor mordaç que, a través de les seves comèdies, posa en evidència els vicis i defectes de la condició humana. Riallades amples, somriures maliciosos i molta mofa faran de Molière un dramaturg irreverent, del segle XVII i del nostre. 

Inscripció a: https://eformularis.uab.cat/web/ice/recerques-per-aprendre-lletres