La Biblioteca Digital d'Història de l'Art Hispànic arriba als 1000 registres

La Biblioteca Digital d’Història de l’Art Hispànic arriba als 1000 registres

La BDHAH va néixer amb la voluntat de recollir tots els materials impresos relacionats amb les arts i el patrimoni espanyol publicats a principis del segle XX. D’això ja fa 12 anys; ara hem arribat als 1000 registres.

22/06/2020

La Biblioteca Digital d’Història de l’Art Hispànic (BDHAH) és un portal dirigit pel Departament d'Història de l'Art i Musicologia de la UAB i coordinat i realitzat per la Biblioteca d'Humanitats. El seu objectiu és difondre i facilitar l’accés a tota la historiografia artística hispànica publicada durant els segles XIX i principis del XX, tot i que també recull literatura artística dels segles XVII i XVIII, de procedència molt diversa. 

El projecte gira al voltant de dos eixos: 

D'una banda, tenim tot el que ha digitalitzat la UAB (alguns anys comptant amb la concessió d’ajuts del Ministerio de Cultura; d’altres, amb la voluntat i la feina de Departament i Biblioteca) i que es troba emmagatzemat al DDD. Aquí, el material el podem trobar dividit en una col·lecció de llibres (https://ddd.uab.cat/collection/bdhah) i una altra de revistes (https://ddd.uab.cat/collection/bdhahrev). Totes dues col·leccions tenen unes xifres de consulta i descàrrega espectaculars, sobrepassant cadascuna el milió de consultes i gairebé el mateix nombre de descàrregues.  

Aquests documents provenen de la Biblioteca d’Humanitats i del Fons de Reserva de la UAB, a més d'altres institucions, que han col·laborat cedint fons per a la seva digitalització. En destaquem la Biblioteca del Museu Nacional d’Art de Catalunya i l’Institut Amatller d’Art Hispànic. 

De l’altra, i amb un objectiu clar d’exhaustivitat, també s’han incorporat al projecte monografies i publicacions periòdiques que ja es troben en d’altres repositoris digitals.  Aquests documents, juntament amb el que trobem al DDD són accesibles a la web de la BDHAH. 

S’ha recollit documentació d’institucions ben diverses, catalanes i de la resta de l’estat, com l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, l’Ateneu Barcelonès, la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, biblioteques públiques de diferents provincies (Jaén, Ávila, Cáceres, Madrid, Mallorca, etc.), la Biblioteca Valenciana, la Biblioteca Virtual de Andalucía, l’ETSAB (UPC), la Harvard Library, la Princeton University o la Residencia de Estudiantes. Les biblioteques on s’ha trobat més material per incorporar a la BDHAH han estat les de la Universidad Complutense de Madrid, la Universidad de Sevilla, la Universitat de Barcelona, la Biblioteca de Catalunya, la Biblioteca Nacional de España i la Biblioteca del Museo del Prado. 

Actualment, ja passem dels 1.000 registres: àlbums, tractats, catàlegs d’exposicions, conferències, revistes. I seguim. 

Us recomanem la lectura de l’article “La continuïtat d'un projecte” que el professor Bonaventura Bassegoda ha escrit per al Biblioteca Informacions.