Exposició "A les barricades. Anarquisme a Catalunya"

Poster vermell amb cinc franges grogues horitzontals i títol de l'exposició

La Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General repassa la història del moviment anarquista català.

23/05/2023

L’anarquisme és un dels moviments socials més importants de la història contemporània de Catalunya. Durant les darreres dècades del segle XIX, les idees llibertàries que arribaven d’Europa van arrelar amb força entre el proletariat, la classe social nascuda amb la industrialització del país. Des d’aleshores i fins a la guerra civil, l’anarquisme català es va caracteritzar per la seva articulació en sindicats, per la creació d’associacions -ateneus, centres de lectura, escoles- des d’on ampliar la cultura i l’educació dels treballadors i per la proliferació de publicacions -diaris, revistes- com a vehicles de difusió de la seva ideologia.

L’exposició de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General és un recorregut per la presència de l’anarquisme a Catalunya, centrada en l’època de major hegemonia, el primer terç del segle XX, a través d’estudis, memòries, biografies dels seus líders i premsa. Hi trobareu figures destacades com Salvador Seguí, “El Noi del Sucre” (de qui aquest 2023 es commemora el centenari del seu assassinat), Frederica Montseny, Buenaventura Durruti i Teresa Claramunt.

La mostra s’acompanya d’un audiovisual amb fotografies, cartells, revistes i altres materials.

La major part dels documents exposats procedeixen del CEDOC, Centre Documental de la Comunicació.

Visiteu l’exposició a les vitrines de la planta baixa de la biblioteca. Podeu demanar la llista de documents exposats a través del servei Pregunt@.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Educació de qualitat
  • Ciutats i comunitats sostenibles