Xavier Ruiz: "Les energies renovables són un sector en alça i fa falta mà d'obra qualificada com a tècnic en PRL"

L'alumne Xavier Ruiz

Coneguem la vida professional i acadèmica de Xavier Ruiz, estudiant del Grau en Prevenció i Seguretat Integral a l’EPSI, que lidera el grup empresarial GRex juntament amb els seus socis. Recentment ha estat guardonat per les seves bones pràctiques en prevenció i seguretat laboral amb el Premi “Aliado 2021", en l’àmbit de les energies renovables.

22/12/2021

"Hi ha una mentalitat més acurada de les noves generacions que veuen la prevenció com un departament d’igual importància que la resta dins les empreses"

Xavier Ruiz, estudiant del Grau en Prevenció i Seguretat Integral a l’EPSI, és un dels socis del grup empresarial extremeny GRex, dedicat a la ramaderia i la indústria alimentària vinculada amb l’elaboració i comercialització de carn fresca, pernils i embotits. Amb la pandèmia, el grup va crear l’empresa Concordia Solar SL, per obrir noves línies de negoci en l’àmbit de les energies renovables. 

Fruit de les bones pràctiques en prevenció i seguretat laboral, aquesta companyia va rebre, el passat octubre, a Madrid, el Premi “Aliado 2021”, atorgat pel Grupo Elecnor, en reconeixement a aquest treball.

Entrevistem a en Xavier perquè ens expliqui com és el seu treball en el sector de les energies renovables, i com pot compaginar la seva tasca professional amb els estudis del Grau.

 

- Ens pots explicar la teva trajectòria professional dins de l'àmbit de la prevenció i seguretat? 

- Vaig començar al 2005 com a tècnic de prevenció a la Central Tèrmica de Cicle Combinat de la Plana del Vent a Vandellós.  Després vaig fer el salt a les centrals nuclears. 

 

- Actualment treballes a Concordia Solar, del grup extremeny GRex. A què es dedica aquesta empresa i el grup? 

-  El Grup GRex el formem 3 socis que coordinem les 5 branques de negoci: 

  • Ramaderia Betúria (ramaderia de cria extensiva de vedells i porc ibèric) 
  • Jamones Ibéricos de Fregenal (fabricació i curació d’embotits i pernils) 
  • Cárnicas AG (gestió i obrador de carn fresca) 
  • Sabor Ibèric (e-commerce
  • Concordia Solar (neteja i conservació de parcs fotovoltaics). 

En concret, Concordia Solar neix d’una necessitat interna de l’empresa per ocupar el personal durant el confinament de la pandèmia. Vam detectar que a la zona s’estaven projectant diversos parcs fotovoltaics, i que faria falta maquinària que nosaltres teníem per treballar a les finques. Un cop introduïts indirectament al món de les energies renovables, vam detectar que una de les seves necessitats era la conservació i el manteniment dels parcs fotovoltaics. D’aquí va néixer la idea de potenciar un sistema de neteja mecanitzat on es combinessin les altres mesures de seguretat i l'ergonomia amb l’augment de producció. 

 

- Com és la teva tasca professional? 

- La meva labor està vinculada al desenvolupament i la redacció de projectes, la prevenció de riscos laborals i marcar el creixement del grup. 

 

- Heu guanyat recentment el Premi “Aliado 2021” del Grupo Elecnor a les millors pràctiques de les seves empreses subcontractades en prevenció i seguretat laboral, per un tractor hidràulic que neteja panells solars. Ens podries explicar en què consisteix? 

- La idea de mantenir els panells solars nets la major part de l’any fa que el rendiment productiu pugi al voltant d’un 33%, dades més que interessants per als promotors dels parcs fotovoltaics. El fet de mecanitzar una feina que en altres països del món es fa a mà, perquè la mà d’obra és més econòmica, fa que en un país europeu com Espanya, amb tantíssimes hores de sol al llarg de l’any, les plantes de recent construcció siguin molt més rentables gràcies a la nostra aportació per al seu manteniment. 

Combinar seguretat per al treballador, reduint el nombre de personal, i alhora augmentar el rendiment, fa que les plantes, amb molt poc temps, estiguin en ple rendiment energètic, disminuint els costos. 

Presentar el projecte a la primera edició dels Premis “Aliado” va ser un motiu més per deixar redactada una idea que em donava voltes i volia plasmar, perquè ho veia viable i factible a nivell d’inversió. La fòrmula la tenia clara i volia transmetre-la amb una sola frase: “reducció de probabilitat de baixes laborals, augment productiu”.

 

Tractor de l'empresa Concordia Solar que neteja els panells solars.
Tractor de l'empresa Concordia Solar que neteja els panells solars. Foto: Xavier Ruiz.

 

- Quines altres bones pràctiques en prevenció i seguretat laboral seguiu?  

- En primer lloc, a Concordia Solar ens hem fet amb maquinària totalment nova, amb tot el que implica: certificacions, homologacions, formacions permanents al personal, treballar en horaris de baixa intensitat de sol.  

Tenint en compte que el principal lloc de feina és el de tractorista, les cabines dels tractors tenen doble vidre, aire condicionat, calefacció, comandaments i seients amb màximes exigències ergonòmiques, hidratacions permanents, s'evita les vibracions dels equips, entre d’altres pràctiques, que a primer cop d’ull no semblen importants, però que no deixen de ser rutinàries al llarg dels mesos. 

 

- Què representa per a l'empresa aquest guardó? I per tu? 

- Rebre un guardó per un projecte d’una empresa tant nova, fa que altres professionals del sector hagin avaluat de manera objectiva i hagin validat el sistema, i directament el projecte.  

A títol personal és una sorpresa i alhora una pujada d’adrenalina, ja que no deixa de ser un reconeixement a les hores dedicades a idear un sistema, per després veure’t amb l’obligació moral de dur-lo a terme més encoratjat. Que es materialitzi no només és cosa d’una sola peça, sinó d’un conjunt de peces que totes fan engranar la maquinària del grup. 

 

- Com s'aplica la prevenció en riscos laborals en l'àmbit de les instal·lacions d'energia renovables, com les solars?  

- Les empreses estan portant a terme unes mesures cada cop més restrictives a l’hora de complir amb tota la burocràcia documental per poder treballar en explotacions energètiques com les PSV (plantes solars fotovoltaiques). Però encara queda molta labor de camp, on realment hi ha la feina més àrdua de la prevenció. La documentació evita sancions administratives, però la feina de camp evita les sancions penals en cas d’accidents, i aquestes són les més importants; i és on s’ha d’incidir més.  

Hi ha una mentalitat més acurada de les noves generacions que veuen la prevenció com un departament d’igual importància que la resta dins les empreses.  

 

- Hi ha molta demanda de professionals en prevenció de riscos laborals en el sector de les instal·lacions d'energies solars i renovables? 

- Les energies renovables hauran d’implantar-se més si volem capgirar la fatiga que estem sotmetent al planeta; per tant, són un sector a l’alça i com a tal, fa falta mà d’obra qualificada, i com no, tècnics de prevenció de riscos laborals. Molts d’ells i elles amb especialitzacions en treballs en alçada per als parcs eòlics, i per la instal·lació i manteniment de panells solars a les teulades d’edificis i residències. 

 

- Actualment estàs combinant la teva activitat professional amb el Grau en Prevenció i Seguretat Integral. Com és que et vas decidir a cursar el Grau i com ho pots compaginar amb la teva feina diària? 

- La decisió de cursar el Grau a l’EPSI va ser per posar ordre al meu curriculum personal i poder ser graduat com a tècnic superior en prevenció de riscos laborals; ampliar la capacitat d’avaluació i presa de decisions d’una manera transversal degut a tots els coneixements que et dona un Grau com aquest, els quals tinc la sort de poder-los aplicar de forma immediata al Grup GRex.  

Per poder-ho compaginar? Doncs, traient hores d’on no hi són: reduint les hores de vida social, esgarrapant hores de son i obligant-te a ser més organitzat i eficient amb el poc temps que tens. De fet, la facilitat de poder assistir els dissabtes a classe ajuda, i molt, a poder compaginar el mon laboral amb l’universitari. 

 

- Quins són els teus plans després de graduar-te a l'EPSI? 

-A nivell acadèmic, de ben segur seguiré estudiant una formació més especialitzada com són els postgraus i/o màsters del sector de la seguretat laboral i alimentària. A nivell laboral, aplicar tots els coneixements adquirits per poder ser més eficients i efectius. A nivell social, reprendre algunes activitats aparcades per manca de temps. 

El guardó del Premio Aliado 2021. Foto: Xavier Ruiz.
El guardó del Premio Aliado 2021. Foto: Xavier Ruiz.