La Facultat acollirà la presentació del nou llibre de Costas Lapavitsas, 'L'esquerra contra la Unió Europea'

L'esquerra contra la Unió Europea
El proper 20 de febrer, la Facultat d'Economia i Empresa acollirà la presentació de "L'esquerra contra la Unió Europea", de Costas Lapavitsas, en un acte que comptarà amb la presència de l'autor del pròleg Antoni Soy, i, l'economista Sergi Cutillas

07/02/2020

La Facultat d'Economia i Empresa, amb la voluntat d'oferir als estudiants diversos punts de vista de l'economia, obrirà les portes de Sala de Graus el proper 20 de febrer per donar cabuda a la presentació del nou llibre de Costas Lapavitsas, 'L'Esquerra contra la Unió Europea', un dels economistes de capçalera i un dels millors analistes actuals de les crisis dins la Unió Europea.

L'acte, que s'iniciarà a les 13.30 h, comptarà amb la participació d'Antoni Soy, economista i autor del pròleg; i, Sergi Cutillas, economista i activista per la justícia financera. 

Lapavitsas és doctorat en economia i professor a l'Escola d'Estudis Orientals i Africans de la Universitat de Londres (SOAS). També és membre de Research of Money and Finance. Va formar part del govern grec de Syriza, però en va sortir després que el president Alexis Tsipras es negués a aplicar el resultat del referèndum sobre l’economia grega del juny del 2015. A més, ha publicat diversos llibres en què ha reflexionat sobre els efectes d’aquestes crisis i ha proposat solucions en contra de les receptes de l'austeritat i la pobresa.


Sinopsi:

Gran part de l'esquerra considera la Unió Europea com un projecte fonamentalment benigne que té el potencial d’apuntalar una cooperació i un progrés cada cop més grans. Si s’ha escorat cap a la dreta, diuen, la resposta és lluitar per reformar-la des de dins. En aquest desafiant assaig, l'economista Costas Lapavitsas contradiu aquesta visió.

Lapavitsas sosté que la gestió de la Unió Europea a la crisi de la zona euro representa la transformació definitiva de la unió en una fortalesa neoliberal que incorpora austeritat, privatització i retallades salarials. Paral·lelament, l’auge de l’hegemonia alemanya ha dividit la Unió Europea en un nucli inestable i perifèries dependents. Tot això fa que, a la pràctica, sigui impossible una reforma significativa.

La solució és, per a l’autor, un desafiament directe al projecte de la Unió Europea que posi l'accent en la sobirania popular i nacional per construir una veritable Europa de les treballadores i els pobles. El poderós manifest de Lapavitsas per a una oposició d'esquerra a la Unió Europea anul·la la il·lusió que sovint caracteritza aquest debat, i serà una lectura estimulant per a tothom que, des de l’esquerra, està interessat en el futur d'Europa.