Intervenció del professor Vicenç Ruiz a un article del Diari Ara

Campanyes 1-oct
La peça aborda quin paper tenen els arxius en les protestes contra la sentència del procés i quines iniciatives s’han portat a terme des de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya per recollir la documentació des de l’1-O.

07/11/2019

El passat 2 de novembre, el Diari Ara va escriure l’article “Quins arxius explicaran les protestes contra la sentència?”, en què intervé el professor Vicenç Ruiz, com a vocal de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya.

L’article recorda la iniciativa promoguda des de la Generalitat #Memòria1oct per guardar el material audiovisual i recollir el testimoni gràfic de les càrregues policials, i com arran de les protestes contra la sentència “no hi ha hagut cap convocatòria pública”. L’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya, en canvi, van fer recentment una crida a salvaguardar vídeos i fotografies.

El professor Vicenç Ruiz, com a vocal de l’entitat, parla a l’article sobre la dificultat d’accedir a bona part d’aquest material a xarxes socials amb perfils privats, i que aquesta tipologia de material és sensible: “la documentació dels moviments que són qüestionats per l’estat tenen el perill que també poden servir per reprimir. És important que els guardem bé, garantint-ne la preservació i contextualització, perquè si conserves el context pots garantir-ne l’autenticitat”, expressa Ruiz.

A l’article, s’exposa la capacitat dels arxius per convertir els relats més plurals, ja que avui dia pràcticament tothom pot recollir proves. Per al professor, aquesta és una manera de poder “contrarestar l’arxiu institucional” d’un estat i crear una memòria més plural. “Cada comunitat pot tenir el seu arxiu, el seu llegat, la seva visió del món”, afegeix.

En aquest sentit, l’article finalitza mencionant alguns casos internacionals en què s’han aplegat, preservat i compartit arxius per aportar una altra visió de la història. Un exemple seria l’arxiu obert 858. An archive of resistance sobre la Primavera Àrab a Egipte, l’arxiu comunitari A people’s archive of police violence de professionals de l’arxivística dels Estats Units, o la iniciativa del govern tunisià de documentar tot el material amb relació al procés revolucionari del 2010.

Llegiu l'article complet