Entrevista a Ramsés Martí, alumni i expert en salvament i socorrisme aquàtic

Ramsés Martí
El programa radiofònic El Far ha parlat amb l’exalumne sobre riscos en entorns aquàtics i com les noves tecnologies poden ajudar a prevenir ofegaments. L’entrevista s’ha fet amb motiu de l’ajornament de la primera Jornada sobre Tecnologia Aplicada a la Seguretat Aquàtica de Catalunya, que s’havia de celebrar ahir a l’Escola.

18/03/2020

L’exalumne Ramsés Martí, formador en salvament i socorrisme aquàtic, va ser entrevistat el 16 de març a l’espai “En profunditat” d’El Far, un programa especialitzat en temes del mar.

El motiu de l’entrevista va ser l’ajornament de la primera Jornada sobre Tecnologia Aplicada a la Seguretat Aquàtica de Catalunya, que s’havia de celebrar ahir a les instal·lacions de l’Escola.

Durant l’entrevista, l’exalumne va parlar sobre els ofegaments en entorns aquàtics, sobretot en platges i costes. Segons la Real Federación Española de Salvamento y Socorrismo, l’any 2019 van morir gairebé 500 persones per ofegament, una cinquantena de les quals a Catalunya. Aquestes xifres, segons Ramsés Martí, incrementen anualment des del 2015: “Hi ha una baixa percepció del risc en entorns aquàtics. Les xifres ens mostren que cada any hi és. Hauríem de començar a actuar”.

Segons l’especialista, hi ha diversos factors que influeixen. El primer és que la majoria de víctimes tenen més de 60 anys i presentaven “alguna patologia crònica que pugui fer un episodi agut dins el medi aquàtic, com ara problemes de tensió”. El segon és que el 80% dels ofegaments es produeixen en zones no controlades o fora de l'horari de vigilància per socorristes. 

Per a Ramsés Martí, doncs, la prevenció és un element clau i s’ha d’intentar conscienciar sobre la co-responsabilitat. “Les administracions tenen l’obligació de protegir la població però és impossible quan aquesta no és conscient dels perills”, deia.

Una altra necessitat és millorar la gestió del servei, que sovint té manca de finançament i s’externalitza des de les administracions locals. “Això comporta una certa desconnexió tècnica i laboral de què és la seguretat a les platges”, afegia l’expert.

També es pot augmentar la seguretat en platges, rius o piscines amb la incorporació de nous ginys tecnològics, eines més lleugeres i fiables. El coordinador de la jornada va posar com a exemple els dispositius flotants de rescat, que es poden activar quan la persona es troba malament; o l’ús dels drons, ja que “ens permeten controlar les pujades i cabals dels rius, i alertar-nos per evitar certes vies”.

L’alumni ha estat un dels promotors de la primera Jornada sobre Tecnologia Aplicada a la Seguretat Aquàtica de Catalunya, que s’havia de fer ahir a l’Escola, i s’ha ajornat amb motiu de les mesures aplicades pel coronavirus. En breus s’informarà de les noves dates.

Escolta l'entrevista sencera