Entrevista a Frank Haberstroh, exalumne de Doctorat en Dret i Especialista en Sancions Financeres en la iniciativa FAST en la UNU-CPR

Frank Haberstroh

Frank Haberstroh ens ha concedit una entrevista com a exalumne de Doctorat en Dret i Especialista en Sancions Financeres en la iniciativa Finance Against Slavery and Trafficking (FAST) a la United Nations University - Centre for Policy Research (UNU-CPR).

07/06/2023

"La pràctica necessita anàlisis i plantejaments de solucions científicament sòlides"

Frank Haberstroh és llicenciat en Doctorat en Dret en la UAB, i actualment treballa com a Especialista en Sancions Financeres en la iniciativa FAST a la United Nations University - Centre for Policy Research (UNU-CPR).

En Frank ens ha concedit una entrevista en la qual ens explicat de què li ha servit fer aquest Doctorat i en què consisteix el seu treball actual.

 

ENTREVISTA

1.        Quin és el teu perfil professional?

Vaig estudiar Dret a la Universitat de Friburg. A Alemanya, acabes la carrera de Dret amb un examen estatal, que et qualifica per fer una formació pràctica de dos anys. Les diferents estacions de formació que vaig escollir tenien un enfocament clar cap al dret penal mercantil.

El Dret Penal sempre és el que m'ha agradat més. En paral·lel, vaig cursar un màster a distància en seguretat, defensa i geoestratègia. A la meva tesi doctoral, que se centra en el tractament penal i les mesures de Compliance relacionades amb el finançament d'armes de destrucció massiva, vaig poder combinar el contingut dels dos estudis.

Estic molt agraït que la UAB -i especialment la meva tutora, la professora Miriam Cugat- hagin estat oberts a un tema tan exòtic.

2.        Quina és la teva experiència professional?

En acabar la meva formació jurídica, vaig realitzar unes pràctiques de sis mesos a l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte a La Paz, Bolívia. Després, vaig començar a treballar com a consultor a Deloitte, on m'havien ofert un horari de treball flexible perquè pugui fer el meu doctorat en paral·lel.

Després de dos anys de consultoria, em vaig canviar al departament d'Anticrim Financer d'un banc. Aquest banc és membre d'una associació publicoprivada per lluitar contra el crim financer, i vaig tenir l'oportunitat de dirigir un projecte sobre finançament de la trata de persones que participaven diverses institucions financeres i la policia federal alemanya. Com a part del projecte, vam col·laborar amb diversos organismes de les Nacions Unides, i així va ser com vaig entrar en contacte per primera vegada amb la iniciativa FAST de la Universitat de les Nacions Unides, el meu actual lloc de treball.

3.        En què consisteix el teu treball actual?

FAST és l'abreujament de “Finance Against Slavery and Trafficking” i es tracta de fer exactament el que indica el nom: activar el sector financer en la lluita contra la trata de persones. Participem en processos legislatius a tot el món, en l'àmbit de la inclusió financera de grups vulnerables a la trata i en la identificació de casos de trata a través d'investigacions financeres. Com a expert en antiblanqueig de capitals i sancions, estic sobretot involucrat en aquest darrer àmbit.

4.        Com descriuries el teu dia a dia en el teu treball?

El meu dia a dia es caracteritza per molts viatges i reunions online amb representants de governs, autoritats policials i de les indústries financeres de tot el món. Per exemple, per organitzar i fer taules rodones amb el sector financer d'un país determinat, que serveixen per conscienciar sobre els riscos de la trata de persones i dotar el sector financer d'eines per identificar i prevenir aquests delictes.

A més, com a conseqüència directa del nostre treball, s'han establert associacions publicoprivades entre la indústria financera i les autoritats dels països respectius, que s'han compromès a llarg termini en la lluita contra la trata de persones. Donat que la UNU és el think tank de les Nacions Unides, també forma part del meu treball diari assessorar altres organismes de les Nacions Unides sobre qüestions rellevants i redactar informes i notes informatives que ajudin a aportar solucions innovadores als reptes que planteja la lluita contra la trata de persones mitjançant la indústria financera.

5.        De què creus que et va servir fer el Doctorat?

Fer el Doctorat va ser una experiència molt enriquidora, tant professionalment com personalment. Els coneixements i les teories que he aprofundit en la meva tesi, especialment les relacionades a la lluita contra el blanqueig de capitals i l'aplicació de sancions, determinen la manera en què ara miro als problemes pràctics pels que haig d’elaborar solucions. A més, he après a estructurar pensaments complexos amb claredat, i a motivar-me i organitzar-me de manera autònoma per poder completar un projecte de llarga durada.

6.        Quin consell donaries els estudiants que començaran el Doctorat de Dret aquest curs 2023- 24?

Que busquin un tema que els apassioni de debò. Crec que la veritable qualitat només pot resultar d’una certa passió pel tema en què s'està treballant. Als que volen fer un Doctorat mentre treballen, només els puc aconsellar que escullin un tema que hagi resultat ser problemàtic en la seva pràctica laboral i que intentin analitzar-lo acadèmicament. La pràctica necessita anàlisis i plantejaments de solucions científicament sòlides. Igual que el món acadèmic requereix aportacions de la pràctica a l'hora d'identificar temes de rellevància actual.