Congrés d’història de la ciència i història ambiental

Terra (NASA)
Un workshop internacional reuneix els dies 8 i 9 de juny, al CEHIC, experts en ambdues disciplines, la història de la ciència i la història ambiental, per explorar la interacció entre elles. El taller comptarà amb la participació de destacats investigadors com Marco Armiero, del Royal Institute of Technology d’Estocolm.

06/06/2017

El taller At the intersection of disciplines: History of Science and Environmental History, cercarà noves respostes a qüestions sobre com es pot escriure una història de la ciència ambiental avui en dia, fins a quin punt els historiadors sobre el medi ambient i els historiadors de la ciència poden establir col·laboracions fructíferes, o quines narratives poden sorgir de la interacció d’ambdues disciplines.  

Els participants exploraran temes comuns, com la història de la militància, l’expertesa, l’autoritat científica, el coneixement popular i les controvèrsies científiques, entre altres assumptes, per tal de formular qüestions en comú i compartir reflexions metodològiques. El congrés pretén esdevenir el punt de partida, d’ara endavant, d’una col·laboració acadèmica.

El taller tindrà lloc els dies 8 i 9 de juny a l’aula de seminaris L3-05 del CEHIC, i comptarà amb la participació d’experts internacionals com Marco Armiero, del Royal Institute of Technology d’Estocolm; Stefania Barca i Santiago Gorostiza, del Centro de Estudos Sociais de la Universitat de Coimbra; així com dels investigadors de l’ICTA-UAB Marta Pujadas, Mar Grau i Joan Martínez Alier; Ximo Guillem i José Ramón Bertomeu-Sanchez, de l’IHMC de la Universitat de València; i Agustí Nieto, Judit Gil i Fernando Vidal, del CEHIC.

Programa:

Dijous, 8 de juny

10:00: Agustí Nieto-Galan (CEHIC, UAB): “Introduction: how to write an ‘environmental’ history of science”
10:30: Marco Armiero (Royal Institute of Technology, Stockholm): “Seeing Like a Protester: Nature, Power, and Environmental Struggles”
11:45: Pausa-cafè
12:15: Casos d’estudi:
           Santiago Gorostiza (Centro de Estudos Sociais, Universidade de Coimbra): "Dam failures as human-made disasters. An environmental history of the disaster of Ribadelago (1959)"
           Marta Pujadas (ICTA, UAB): “La història de l’Electroquímica de Flix. Qui pagarà els seus deutes socioambientals?” + Documentary film "Flix: atur o misèria", by Marta Pujadas and Arturo Hortas
14:00: Dinar
15:30: Ximo Guillem /José Ramón Bertomeu-Sánchez (IHMC, Universitat de València): "Following Poisons through Society (1800-2000): Current trends and narratives"
16:45 Pausa-cafè
17:15: Casos d’estudi:
           Mar Grau, (ICTA, UAB): "Prudent peasantries: multilevel adaptation to drought during the early modern period (NE Spain, 1600-1715)"
           Judit Gil-Farrero (CEHIC, UAB), “La protecció de la natura a Catalunya: del Franquisme a la Transició democràtica”

Divendres, 9 de juny

10:00: Fernando Vidal (ICREA, CEHIC): “Endangerment, Biodiversity and Culture”
11:15: Pausa-cafè
11:45: Stefania Barca (Centro de Estudos Sociais, Universidade de Coimbra), “The Anthropocene as meta-scientific narrative, and the alternate pasts of environmental history”
13:00 Joan Martínez-Alier (ICTA-UAB): “Concluding remarks”
          Discusió general
14:00: Dinar (fi del taller)