André Groger i Raul Santaeulalia-Llopis parlen sobre els premis Nobel d’Economia 2019

Premis Nobel Economia 2019
Els investigadors del Departament d'Economia i Història Econòmica, André Groger i Raul Santaeulalia-Llopis, impartiran el proper dimarts 3 de desembre a la Sala de Graus de la Facultat una xerrada sobre els premis Nobel d'Economia 2019

26/11/2019

Amb motiu del Premi Sveriges Riksbank en Ciències Econòmiques en Memòria d'Alfred Nobel 2019 de la Royal Swedish Academy of Sciences que es va concedir conjuntament a Abhijit Banerjee, Esther Duflo i Michael Kremer "pel seu enfocament experimental per pal·liar la pobresa mundial", la Facultat d'Economia i Empresa ha decidit organitzar una xerrada, oberta a tothom, per parlar del gran treball dels premiats.

Els investigadors del Departament d'Economia i Història Econòmica André Groger i Raul Santaeulalia-Llopis seran els encarregats de fer la presentació dels Nobels, en anglès i en català respectivament, el proper 3 de desembre a les 12.30 hores a la Sala de Graus de la Facultat (campus Bellaterra).
 

Abhijit Banerjee
Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA

Esther Duflo
Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA

Michael Kremer
Harvard University, Cambridge, USA


L'Acadèmia va destacar:

"Malgrat les recents importants millores, un dels problemes més urgents de la humanitat és la reducció de la pobresa mundial en totes les seves formes. Més de 700 milions de persones encara subsisteixen amb ingressos extremadament baixos. Cada any, al voltant de cinc milions d’infants menors de cinc anys encara moren de malalties que sovint s’haurien pogut prevenir o curar amb tractaments barats. La meitat dels nens del món encara deixen l'escola sense coneixements bàsics d'alfabetització i de numeració.

Els premiats d’aquest any han introduït un nou enfocament per obtenir respostes fiables sobre les millors maneres de lluitar contra la pobresa mundial. En resum, consisteix a dividir aquest problema en qüestions més petites i més manejables, per exemple, les intervencions més efectives per millorar els resultats educatius o la salut infantil. Han demostrat que aquestes preguntes més petites, més precises, sovint es responen millor mitjançant experiments dissenyats amb cura entre les persones més afectades.

A mitjans dels anys noranta, Michael Kremer i els seus col·legues van demostrar el potent que pot ser aquest enfocament, utilitzant experiments de camp per provar una sèrie d’intervencions que podrien millorar els resultats escolars a l’oest de Kenya.

Abhijit Banerjee i Esther Duflo, sovint amb Michael Kremer, aviat van realitzar estudis similars sobre altres qüestions i en altres països. Els seus mètodes de recerca experimentals dominen ara completament l'economia del desenvolupament.

Els resultats de la recerca dels premiats (i els investigadors que van seguir els seus passos) han millorat notablement la nostra capacitat de lluita contra la pobresa en la pràctica. Com a resultat directe d’un dels seus estudis, més de cinc milions de nens indis s’han beneficiat de programes efectius de tutoria correctora a les escoles. Un altre exemple són les fortes subvencions per a l'assistència sanitària preventiva que s'han introduït en molts països.

Aquests són només dos exemples de com aquesta nova investigació ja ha contribuït a pal·liar la pobresa mundial. També té un gran potencial per millorar encara més la vida de les persones en situació de pitjor situació del món.
"