Servei d’Estudis i Dictàmens Jurídics (SEDIJ)

Clínica Jurídica Iurislab i Servei d¿Estudis i Dictàmens Jurídics (SEDIJ)

Presentació

El 18 d’abril de 2012 es va crear el Servei d’Estudis i Dictàmens Jurídics (SEDIJ) per la Comissió de Transferència de Coneixements i Projectes a través de l’Acord 20/2012. Aquest servei es va integrar pel professorat a temps complet dels departaments de Dret Privat, Ciència Política i Dret Públic, i Dret Públic i Ciències historicojurídiques. La seva funció principal va ser la promoció i la canalització de la transferència del coneixement de la universitat a la societat, en concret, del professorat de la Facultat i els seus departaments a l’advocacia, altres professionals del dret, i a les entitats públiques i privades que requereixin el seus serveis.

Altrament, el SEDIJ ha contribuït a satisfer la responsabilitat social universitària (RSU), mitjançant la promoció i elaboració d’informes i dictàmens jurídics sense ànim de lucre, en assumptes de transcendència social (pro bono) i amb especial participació dels i les estudiants.

En aquesta primera etapa, que ha estat liderada per la Dra. Míriam Cugat Mauri, com a directora del servei, juntament amb la Dra. Núria Reynal Querol, vocal secretària, i el Dr. Joan Amenós Álamo, vocal d’afers econòmics, el SEDIJ ha realitzat nombrosos dictàmens, informes i estudis per un conjunt d’institucions públiques i privades. El professorat de la facultat, altament especialitzat en les diverses branques jurídiques ha pogut desenvolupar aquest servei amb una elevada qualitat i excel·lència.

El 29 de gener de 2024, després de més d’una dècada de funcionament del servei amb rigor i solvència professional, el SEDIJ va obrir una nova etapa. En aquesta data la Junta de la Facultat de Dret va acordar la modificació del Reglament del Servei. Aquest nou període vol consolidar l’excel·lent feina feta en la primera etapa, i impulsar a l’òrgan en aquelles qüestions que presentin interès acadèmic i social, amb una atenció especial a aquelles relacionades amb les problemàtiques de justícia social. Amb aquesta finalitat es crea la Clínica Jurídica Iurislab.

La Clínica Jurídica Iurislab és un ambiciós projecte que vol recollir l’important bagatge del SEDIJ, així com les nombroses iniciatives que es fan de manera transversal a la facultat en l’àmbit de la transferència social i de coneixement acadèmic, les activitats pro bono, el suport a Start-up i Spin-off científiques i tecnològiques. La clínica vol integrar també a projectes estudiantils impulsats per la facultat com és el Grup d’Argumentació i Debat (GAD), que està molt orientat a adquirir competències orals i escrites en l’argumentació, generació de pensament crític, etc.

 

Clínica Jurídica IURISLAB

Amb l'objectiu de fomentar la responsabilitat social universitària, hem establert la Clínica Jurídica de la Facultat de Dret, coneguda com a IURISLAB. Aquesta iniciativa ofereix una oportunitat d'aprenentatge actiu i formació pràctica per als i les estudiants de dret, integrant-los en un entorn solidari i en constant funcionament. Basada en el mètode clínic d'ensenyament del dret, la clínica proporciona una plataforma per aplicar els coneixements adquirits a la vida real, contribuint al desenvolupament tant acadèmic com personal dels i les participants.

Amb caràcter general, segons l’article 23 del Reglament del SEDIJ, per a la consecució dels objectius de la clínica jurídica es podran realitzar, entre d’altres, les següents activitats:

a) Estudi i anàlisi de casos i elaboració documents diversos, com, per exemple, i en funció de la demanda plantejada, respostes escrites, informes o dictàmens, memòries o protocols, que recullin el resultat de l’estudi dut a terme.

b) Realització d’accions formatives i informatives com, per exemple, seminaris, tallers o jornades.

c) Elaboració de textos formatius i materials docents per a l’aprenentatge de la metodologia clínica.

d) Participació en congressos, jornades i seminaris, nacionals i internacionals.

e) Promoció d’acords de col·laboració amb organitzacions i entitats diverses, col·legis professionals i altres institucions, que serveixin a la realització dels objectius de la clínica.

f) Col·laboració amb altres clíniques jurídiques universitàries, nacionals o estrangeres.

g) Difusió de les activitats i els resultats de la clínica jurídica en una pàgina web, així com amb la utilització de les xarxes socials o qualsevol altre mitjà que es consideri idoni a aquests efectes.

h) Sol·licitud i desenvolupament de projectes d’investigació i/o d’innovació docent i participació en altres nacionals o internacionals, així com en xarxes d’institucions i similars que compateixin els mateixos objectius.

i) Realització de qualsevol altra activitat que contribueixi a la consecució dels objectius de la clínica.

 

Iurislab-clínica jurídica: un espai d’ànalisi i reflexió obert a la participació de tota la comunitat universitària

A. Treballs de finals titulació en la modalitat d'Aprenentatge Servei (ApS) i les activitats ApS a l’aula en el marc d’assignatures de grau.

Els i les estudiants poden realitzar treballs finals de titulació (TFG) en modalitat d’Aprenentatge Servei relacionats amb les activitats de la clínica jurídica. Aquesta relació serà establerta de conformitat amb la normativa de la Facultat de Dret sobre els esmentats treballs, i el present reglament no ha de ser interpretat com una dispensa d’aquesta obligació de compliment. Aquest apartat no és d’aplicació a les activitats realitzades per l’estudiantat en el context d’assignatures d’Aprenentatge-Servei o de serveis pro bono referits als següents apartats, llevat que es disposi de l’autorització expressa i prèvia de la direcció de la clínica.

L’activitat clínica pot realitzar-se, prèvia l’autorització de la direcció de la clínica, en les assignatures impartides en modalitat Aprenentatge-Servei (ApS), que són aquelles matèries curriculars impartides per la Facultat de Dret que, de conformitat amb la normativa d’aplicació, integren l’aprenentatge acadèmic i el servei a la comunitat en un marc de col·laboració activa.

B. Col·laboració de l’estudiantat en el serveis pro bono del SEDIJ.

L’activitat clínica pot comprendre la col·laboració de l’estudiantat en els serveis pro bono del SEDIJ regulats al seu reglament. Aquesta col·laboració, que es durà a terme sempre sota la direcció i supervisió dels professors o de les professores responsables de l’execució del servei pro bono, ha d’estar en consonància amb els objectius de la clínica i serà necessària l’autorització prèvia de la direcció de la clínica.

La participació en les activitats que es desenvolupin en el marc de la clínica jurídica no alterarà les obligacions docents del Personal Docent i Investigador de la Facultat de Dret.

C. Col·laboració amb el Grup de treball de Sostenabilitat de la Facultat de Dret

La Facultat de Dret compta amb el grup de treball de Sostenibilitat liderat per la vicedegana Núria Reynal. Aquest grup analitzar com integrar els ODS en l’ensenyament i aprenentatge del Dret. Iurislab – Clínica Jurídica vol col·laborar en aquest objectius a través d’iniciatives i activitats que puguin dur a terme aquesta integració.

 

Àmbits d’anàlisi i estudi de Iurislab

  • Estudi sobre els drets de les dones immigrants

La Facultat de Dret de la UAB compta amb grups de recerca especialitzats en dret, gènere i societat, com el grup Antígona o Dones i Drets. La clínica jurídica, tot recollint aquest bagatge acadèmic, ha orientat la seva missió en analitzar les problemàtiques al voltant sobre les dones immigrants, reconeixent les múltiples dificultats i barreres que enfronten en el seu dia a dia.  S’analitzaran àmbits com l'obtenció de permisos de residència, la reagrupació familiar, els drets laborals, la protecció contra les violències masclistes iles discriminacions.  

La clínica preveu oferir la possibilitat de realitzar treballs de fi de grau en la modalitat ApS per fer l’acompanyament en les diverses gestions de les dones víctimes de violència de gènere.

  • Voluntariat a la presó

 

  • Estudi sobre els requeriments i necessitats jurídiques de les Startups i Spin-off

La clínica jurídica ha decidit enfocar els seus esforços per analitzar i estudiar els requeriments i qüestions jurídiques de les startups i spin-offs del tercer sector o a un fort compromís social, especialment aquelles vinculades a l'esfera de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). S’estudia com es produeix la creació i consolidació de noves empreses innovadores: la constitució de l'empresa, la protecció de la propietat intel·lectual, la redacció de contractes i el compliment de la normativa vigent.

A més, aquest àmbit d’estudi en relació amb startups i spin-offs de la UAB busca potenciar l'ecosistema emprenedor de la universitat, fomentant la innovació i la transferència de coneixement. A través de tallers, seminaris, etc. pretenem dotar aquests emprenedors amb les eines necessàries per afrontar els reptes legals del mercat i contribuir al seu èxit a llarg termini. Amb aquesta iniciativa, la clínica jurídica reafirma el seu compromís amb el desenvolupament econòmic i social, impulsant la creació de noves oportunitats i generant un impacte positiu en la comunitat universitària i més enllà.

 

  • Estudi dels requeriments de despatxos i institucions sobre Intel·ligència Artificial i Dret Digital

Des de Iurislab es vol analitzar les necessitats dels/les professionals del dret i institucions, compromesos socialment, en matèria d'intel·ligència artificial (IA) i dret digital. Conscients de l'impacte creixent d'aquestes tecnologies en la societat i en l'àmbit jurídic, el nostre objectiu és analitzar àmbits temàtics com la regulació de la IA, la protecció de dades, la ciberseguretat, la propietat intel·lectual, la responsabilitat civil i els drets digitals.

A més, la nostra iniciativa inclou la realització de tallers, seminaris i sessions de formació destinades a advocats/des, jutges/ses, i altres professionals del sector, així com a representants d'institucions públiques i privades. L'objectiu és dotar-los de les eines i coneixements necessaris per comprendre i abordar els reptes legals associats a la intel·ligència artificial i al dret digital. Amb aquest projecte, la clínica jurídica reafirma el seu compromís amb l'avenç tecnològic responsable i el desenvolupament d'un marc jurídic que garanteixi la protecció dels drets i la seguretat de tots els ciutadans en l'era digital.

 

  • Anàlisi del sensellarisme

El sensellarime és un dels problemes més greus de la nostra societat actual. La Facultat de Dret compta en el seu claustre de professors al Dr. Antoni Milian, especialista en la matèria, i uns dels autors intel·lectuals de la proposta de llei catalana per abordar el sensellarisme de l’anterior legislatura. La clínica jurídica ha iniciat aquesta nova etapa amb especial accent en el seu compromís social, centrant igualment els seus esforços en oferir suport jurídic i assessorament a les persones sense llar. Conscients de les dificultats i obstacles legals que aquestes persones en situació de vulnerabilitat han d'afrontar diàriament, la nostra missió és analitzar com el dret pot ser un instrument per a millorar les seves condicions de vida.

Aquesta iniciativa no només vol analitzar les qüestions jurídiques, sinó també empoderar les persones sense llar amb coneixements i habilitats que els permetin afrontar futurs reptes legals. Mitjançant tallers educatius i sessions informatives, pretenem fomentar la seva autonomia i resiliència.

 

  • L’aplicació dels Treballs de Fi de Grau en modalitat Aprenentatge-Servei a la Clínica Jurídica

Els Treballs de Fi de Grau (TFG) en modalitat Aprenentatge-Servei (ApS) són una eina educativa que combina l'aprenentatge acadèmic amb la prestació d'un servei a la comunitat. En l'àmbit jurídic, l'aplicació d'aquesta metodologia pot ser especialment rellevant, ja que permet als i les estudiants de dret adquirir experiència pràctica mentre contribueixen a la resolució de problemes legals reals que afecten a persones i comunitats desfavorides. Aquest document explora com els TFG en ApS es poden aplicar de manera efectiva en el context d'una clínica jurídica, beneficiant tant als i les estudiants com a la comunitat a la qual serveixen.

El SEDIJ compta dins de la seva estructura un òrgan per la coordinació d’aquestes activitats: la subcomissió de coordinació acadèmica de treballs de final de titulació. Aquesta està integrada pels coordinadors o les coordinadores dels graus de Dret, de Relacions Laborals i de Criminologia; pels responsables de treballs de final de titulació dels graus de Dret, Relacions Laborals i Criminologia i, per la persona responsable APS de la Facultat. Així mateix, integraran la comissió altres docents que seran designats per la direcció de la clínica jurídica

 

  • InnovaDret

La clínica jurídica vol impulsar la innovació aplicada a l’educació jurídica, en aquest sentit integra al grup InnovaDret que es va crear al curs 2020-2021, gràcies a l’impuls del deganat de la Facultat de Dret de la UAB. Aquest grup es va constituir per professorat de diverses àrees de coneixement. El seu objectiu principal es ser un espai de reflexió i d'anàlisi oberta a totes les persones interessades al voltant de la docència i la innovació del Dret. Els seus seminaris i les seves publicacions són un espai per implementar mètodes d’innovació docent com és la resolució de casos pràctics, la simulació de judicis o de parlaments, discussió d’articles doctrinals, debats, tècniques de gamificació, etc.

 

  • Grup d’Argumentació i Debat (GAD)

La clínica jurídica Iurislab acull dins de la seva estructura al Grup d'Argumentació i Debat (GAD). El GAD és un col·lectiu d'estudiants dedicat a la pràctica del debat acadèmic, posant especial èmfasi en l'estil de debat British Parliament. Aquest estil, conegut per la seva estructura dinàmica i competitiva, permet als i les participants desenvolupar habilitats crucials com la capacitat d'argumentació, la persuasió i el pensament crític. Els membres del grup es reuneixen regularment per practicar, intercanviar idees i perfeccionar les seves tècniques de debat, tot fomentant un ambient de col·laboració i aprenentatge mutu.

A més de les sessions de pràctica internes, el Grup d'Argumentació i Debat ofereix formació especialitzada per als seus membres, impartida per experts/es en la matèria, que cobreix aspectes clau com l'estructuració d'arguments, la refutació i l'oratòria. Els membres tenen l'oportunitat de participar en tornejos de debat tant a nivell estatal com internacional, on poden posar a prova les seves habilitats en un entorn competitiu i ampliar la seva xarxa de contactes. Aquestes experiències no només milloren les seves capacitats acadèmiques i professionals, sinó que també els proporcionen una plataforma per a l'intercanvi cultural i el creixement personal.

 

Direcció del SEDIJ

Consell de govern

  • Director del SEDIJ: Dr. Josep Cañabate Pérez
  • Vocal secretari: Dr. Santiago Robert Guillén
  • Vocal d’afers econòmics: Dra. Maria Barcons Campmajó

 

La comissió de coordinació acadèmica de la clínica jurídica

  • Dr. Albert Pastor, vicedegà d’estudiantat.
  • Dra. Núria Reynal, vicedegana coordinadora del grau de Dret.
  • Dra. Olga Paz Torres, vicedegana i coordinadora del grau de Relacions Laborals.
  • Dr. Josep Cid Moliné, vicedegà i coordinador del grau de Criminologia.
  • Dr. Josep Cañabate Pérez, director del SEDIJ.
  • Dr. Santiago Robert Guillén, vocal secretari del SEDIJ.
  • Dra. Maria Barcons Campmajó, vocal d’afers econòmics del SEDIJ.
  • Dr. Ricard Esteban Legarreta, responsable ApS de la Facultat de Dret.
  • Docents
  • Dos estudiants

 

Subcomissió de coordinació acadèmica de treballs de final de titulació

  • Dr. Ricard Esteban Legarreta, responsable APS de la Facultat de Dret
  • Dra. Núria Reynal, vicedegana coordinadora del grau de Dret
  • Dra. Olga Paz Torres, vicedegana i coordinadora del grau de Relacions Laborals,  
  • Dr. Josep Cid Moliné, vicedegà i coordinador del grau de Criminologia,
  • Responsables de treballs de final de titulació dels graus de Dret, Relacions Laborals i Criminologia.
  • Altres docents.

La funció de transferència del coneixement de la Universitat a la societat es desenvolupa, fonamentalment, a través de la prestació per part dels professors/es dels serveis següents:

  • Elaboració d’informes tecnicojurídics per a advocats/es, empreses i institucions.
  • Elaboració d'informes sobre projectes de llei.
  • Informes en dret espanyol per a estrangers i en dret estranger per a espanyols.
  • Informes en dret de la Unió Europea.
  • Desenvolupament de línies de recerca aplicada en les matèries sol·licitades.
  • Servei de peritatge criminològic i en dret estranger.

A continuació, s’indiquen els professors que presten els seus serveis a través del SEDIJ. 

Quan la sol·licitud es dirigeix a un especialista escollit per l’usuari, el SEDIJ la transmet directament a aquest. Quan, per contra, l’usuari no té cap preferència prèvia i sol·licita l’assessorament del SEDIJ, aquest li proporciona la informació necessària perquè pugui seleccionar l’expert més adient, tant en consideració a l’àmbit de coneixements implicats, com a l’experiència requerida per desenvolupar el servei satisfactòriament. 

En funció de la naturalesa i les característiques del servei sol·licitat, el SEDIJ pot facilitar la formació d’equips de treball multidisciplinari, d’especial interès per als professionals que desenvolupen la seva tasca en el marc d’organitzacions de reduïdes dimensions o altament especialitzades en una sola disciplina.

 

Dr. Joan Amenós Álamo
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Administratiu
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Rafael Arenas García
Categoria: Catedràtic d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Internacional Privat
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Mª Dolores Arias Abellán
Categoria: Catedràtica d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Financer i tributari
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Mercè Barceló i Serramalera
Categoria: Catedràtica d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Constitucional
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Joan Baucells Lladós
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Penal
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Encarna Bodelón González
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Filosofia del Dret
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Sandra Camacho Clavijo
Categoria: Professora lectora
Àrea de coneixement: Dret Civil
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Pompeu Casanovas Romeu
Categoria: Professor acreditat com a catedràtic
Àrea de coneixement: Filosofia del Dret
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Xavier Cecchini Rosell
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Civil
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Josep Cid Moliné
Categoria: Professor acreditat com a catedràtic
Àrea de coneixement: Dret Penal
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Maria José Cuenca García
Categoria: Professora agregada interina
Àrea de coneixement: Dret Penal
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Miriam Cugat Mauri
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Penal
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Josep Maria de Díos Marcer
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Internacional Privat
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Mª Jesús Espuny Tomàs
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Història del Dret i de les Institucions
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Ricardo Esteban Legarreta
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret del Treball i de la Seguretat Social
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Maria José Feijóo Rey
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret del Treball i de la Seguretat Social
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. José Antonio Fernández Amor
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Financer i Tributari
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Enric Fossas Espadaler
Categoria: Catedràtic d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Constitucional
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Marta Franch Saguer
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Administratiu
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Josep Maria Fusté Miquela
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret del Treball i de la Seguretat Social
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Carolina Gala Durán
Categoria: Professora acreditada com a catedràtica
Àrea de coneixement: Titular de Dret del Treball i de la SS
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Mercedes García Arán
Categoria: Catedràtica d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Penal
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Miquel Gardeñes Santiago
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Internacional Privat
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Juan Carlos Gavara de Cara
Categoria: Catedràtic d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Constitucional
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Mª del Carmen Gete-Alonso y Calera
Categoria: Catedràtica d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Civil
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Carles Górriz López
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Mercantil
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Claudia Jiménez Cortés
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Internacional Públic
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Isabel Martínez Jiménez
Categoria: Catedràtica d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Mercantil
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Roser Martínez Quirante
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Administratiu
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. José Miguel Martínez-Carrasco Pignatelli
Categoria: Titular d´Universitat
Àrea de coneixement: Dret Financer i Tributari
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Francisco Mercadal Vidal
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Mercantil
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Josu de Miguel Bárcena
Categoria: Professor contractat acreditat com a titular
Àrea de coneixement: Dret Constitucional
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Jorge Miquel Rodríguez
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Mercantil
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Ramón Morral Soldevilla
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Mercantil
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Maria del Carmen Navarro Villanueva
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Procesal
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Susana Navas Navarro
Categoria: Catedràtica d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Civil
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Mari Carmen Núñez Zorilla
Categoria: Titular d´Universitat
Àrea de coneixement: Dret Civil
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Carles Padrós Reig
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Administratiu
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Albert Pastor Martínez
Categoria: Professor Lector
Àrea de coneixement: Dret del Treball i de la Seguretat Social
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Francesc Pérez Amorós
Categoria: Catedràtic d'universitat
Àrea de coneixement: Dret del Treball i de la Seguretat Social
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Joan Lluís Pérez Francesch
Categoria: Professor acreditat com a catedràtic
Àrea de coneixement: Dret Constitucional
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Montserrat Pi Llorens
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Internacional Públic
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Francisco Ramos Romeu
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Procesal
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Rafael Rebollo Vargas
Categoria: Professor acreditat com a catedràtic
Àrea de coneixement: Dret Penal
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Núria Reynal Querol
Categoria: Professora lectora
Àrea de coneixement: Dret Procesal
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Mª José Rodríguez Puerta
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Penal
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Eduardo Rojo Torrecilla
Categoria: Catedràtic d'universitat
Àrea de coneixement: Dret del Treball i de la Seguretat Social
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Miguel Ángel Sánchez Huete
Categoria: Professor lector, acreditat com a titular d'universitat i com a professor agregat
Àrea de coneixement: Dret Financer i Tributari
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Eliseo Sierra Noguero
Categoria: Professor agregat
Àrea de coneixement: Dret Mercantil
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Xavier Solà Monells
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret del Treball i de la Seguretat Social
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Sebastià Solé Cot
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Història del Dret
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Judith Solé Resina
Categoria: Catedràtica d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Civil
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Carme Tort Martorell
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Romà
  Principals línies d'especialització professional
   

Dr. Francesc Valles Vives
Categoria: Professor Lector
Àrea de coneixement: Dret Constitucional
  Principals línies d'especialització professional
   

Dra. Esther Zapater Duque
Categoria: Titular d'universitat
Àrea de coneixement: Dret Internacional Públic
  Principals línies d'especialització professional
   

El Servei d’Estudis i Dictàmens Jurídics de la Facultat de Dret (SEDIJ) va ser creat per Acord 20/2012, de 18 d’abril, de la Comissió de Transferència de Coneixements i Projectes Estratègics, per delegació del Consell de Govern de la UAB.

En la seva qualitat de laboratori de prestació de serveis, dedicat a la transferència del coneixement, li són aplicables especialment els articles 1.2.c, 39 i 83 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’Universitats; els articles 20 i seg. de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d’universitats de Catalunya; els articles 4, 38 i seg., i 184 i seg. dels Estatuts de la Universitat Autònoma de Barcelona, aprovats el 22 de maig de 2003 (Decret 237/2003, de 8 d’octubre), i els articles 1, 41 i seg., i 54 i seg. de la Normativa de la UAB en matèria d’investigació (Text refós aprovat per l’Acord del Consell de Govern de 2 de març de 2011).

A més de la normativa anterior, el SEDIJ es regeix pel Reglament aprovat per Acord 7/2013, de 20 de març, de la Junta de Facultat.

Reglament 




 



Sra. Marisol Molina Martínez
Secretària del Deganat i del SEDIJ
 

Adreça:
Deganat de la Facultat de Dret, edifici B
C/ de la Vall Moronta, s/n
Universitat Autònoma de Barcelona
08193 Bellaterra, Barcelona, Espanya.